U GORAŽDE DOSTAVLJENO 300 TESTOVA NA KORONAVIRUS

Hits: 88

Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde uručeno je 300 testova od strane Federalnog štab civilne zaštite, nakon što su iz BPK Goražde apelovali da su testovi neophodni.

“Trenutno je na stanju oko 310 testova što je za sada dovoljno da pratimo situaciju sa kontaktima. Osobe koje žele da se testiraju moraju najprije dobiti dozvolu od epidemiologa koji u konačnici odlučuje ko će i u koje vrijeme biti testiran”, rekao je Eniz Halilović, kantonalni ministar zdravstva.

On je kazao da ohrabruje negativan nalaz 21 osobe koje su jučer testirane.

“Svi su u izolaciji i dalje moraju biti disciplinovani i poštovati naredbe kriznih štabova i držati se pod zdravstvenim nadzorom” izjavio je Halilović.

Prema planu Federalnog štaba civilne zaštite distribucija neophodnih testova i ostalih sredstava danas je počela prema svim kantonima u Federaciji BiH. Kantonalnom štabu u Goraždu predato je i 250 maski.

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da će danas biti isporučeno 20.000 testova za najugroženija područja u Federaciji, koja su pogođena pandemijom koronavirusa.

“Vlada je naručila i 150.000 dodatnih testova, čiju isporuku očekujemo idućih dana, te će i oni biti ubrzo raspoređeni širom FBiH. Ljekari u svim općinama, sa fokusom na najugroženija područja, imat će dovoljno testova kao i druge potrebne medicinske opreme”, izjavio je Novalić za Fenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.