U GORAŽDU UČENICI IZ BIH I HRVATSKE SE TAKMIČILI KO ĆE NAPRAVITI BOLJU TUFAHIJU

U Goraždu danas je održano prvo Međunarodno takmičenje pod nazivom “Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji”.

Takmičenje se održavalo za učenike srednjih ugostiteljskih škola, a učenici su se takmičili u pripremi tufahija i deserta od jabuke.

Pored učenika srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, na takmičenju su nastupili i učenici škole iz Republike Hrvatske iz mjesta Orahovica. Stručni žiri koji je donio konačnu odluku o najboljem timu činili su predstavnici Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine, kao i predstavnik udruženja kuhara grada Orahovice iz Republike Hrvatske.

U takmičenju u pripremi tufahija i deserta od jabuka pobijedila je ekipa Srednje škole “Stjepan Ivšić” iz Orahovice (Republika Hrvatska). Drugoplasirane ekipe bile su Srednjoškolski centar Hadžići i Mješovita srednja škola Tešanj, a treće mjesto osvojile su Srednja stručna škola “Džemal Bijedić” iz Goražda i Mješovita srednja škola “Hasan Kikić” iz Gradačca.

Nakon takmičarskog dijela u prostorijama Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” Goražde bit će održano predavanje za učesnike takmičenja, a predavanje će održati predstavnici Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine.

Pored organizatora manifestacije “Dani jabuke”, takmičenje su organizovali Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine i JU Srednja stručna škola “Džemal Bijedić” Goražde.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: