U OKTOBRU ĆE BITI ZANIMLJIVO: STARI-NOVI KANDIDATI KOJI PRETENDUJU NA FOTELJE U PREDSJEDNIŠTVO BiH

Hits: 614

Do Općih izbora 2018. godine ostalo je devet mjeseci, a predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini počela je još 2014.

O imenima kandidata za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine uveliko se počelo govoriti, a jučer je još jedan političar najavio svoju kandidaturu. Radi se o Željku Komšiću koji će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. U toj ulozi se našao već u dva uzastopna mandata, od novembra 2006. do novembra 2014. godine.

Njegovi oponenti na listi su Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke radom za boljitak, i sasvim izvjesno i aktuelni član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Iz tog razloga Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, čiji je predsjednik Čović, vršila je pritisak na koalicione partnere da što prije pristupe izmjenama Izbornog zakona BiH jer bi u suprotnom kao protukandidata mogao imati Željka Komšića, što se i obistinilo.

Kada je u pitanju član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, potvrđeno ime koje ćemo vidjeti na listi je Amer Jerlagić koji će nakon izbora u svoju biografiju moći da upiše da je bio kandidat .

Još jedno ime koje bismo mogli sasvim izvjesno je vidjeti na listi uz Jerlagića jeste Fahrudin Radončić, kojem bio ovo bio treći pokušaj da se smjesti u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Radončić je ranije izjavljivao kako je kod Bošnjaka jedina osoba koja može da stane njemu na crtu Bakir Izetbegović, ali kako je Izetbegović već dva mandata uzastopno bio u Predsjedništvu BiH, Radončiću, prema njegovom mišljenju, nema ko da parira.

Radončić je u junu 2016. godine nakon puštanja iz pritvora rekao kako nije realna opcija da on bude član Predsjedništva BiH jer smatra kako ovu poziciju “zaslužuje neko mlađi”, ali očito je u međuvremenu promijenio mišljenje. Uz to, najavio je nedavno da će ukoliko SDA kandiduje Sebiju Izetbegović i njegova SBB predložiti ženu.

SDA još uvijek nije izašla s imenima u javnost. No, stalno se spominje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović, inače supruga Bakira Izetbegovića. Ove špekulacije demantirao je Bakir Izetbegović, kazavši da je riječ o “čaršijskim pričama”. Isto je opovrgnula i Sebija Izetbegović u intervjuu za jedan magazin, kazavši da nije kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH. Međutim, i do sada smo bili svjedoci kategoričnih izjava ovdašnjih političara da se neće kandidovati, a onda ih iznenada “jer je to baza i narod tražio” ugledamo kao kandidate.

Iznenada, što u političkim kuloarima, što u medijima sve češće se spominje dr. Haris Silajdžić, koji bi navodno na izbore izašao kao nezavisni kandidat. Silajdžić je bio član Predsjedništva u mandatu 2006. – 2010. Nakon što je te godine izgubio na izborima povukao se iz politike.

Kada je u pitanju utrka za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda u SNSD-u nisu predložili svog kandidata, a nagađalo se da bi upravo sadašnji predsjednik RS-a Milorad Dodik mogao to biti. Ukoliko Dodik ne bude htio, ponovo bi mogla pokušati i Željka Cvijanović.

Milorad Dodik je ljetos izjavio da se poslije dva mandata više ne može kandidovati za predsjednika Republike Srpske, ali je naglasio da će nastaviti da se bavi politikom i da vodi stranku.

“Mogu da se kandidujem za člana Predsjedništva BiH ili da budem nosilac neke od lista, tek ću vidjeti šta ću uraditi”, rekao je Dodik za ATV u julu 2017. godine.

Kandidat Saveza za promjene ponovo bi trebao biti Mladen Ivanić. Ivanić je na prošlim izborima osvojio 317.799 glasova, dok je Željka Cvijanović osvojila 310.867 glasova.

U svakom slučaju, Opšti izbori 2018. godine bi mogli biti jedni od najzanimljivijih do sada kada su u pitanju sve tri liste i sva tri člana Predsjedništva BiH. Da li će kandidati imati konkretna rješenja na brojne probleme u kojima se nalazi naša zemlja, kojim bi uvjerili glasače da baš oni zaslužuju glas u oktobru ili će se i dalje služiti samo nacionalnim pitanjem ostaje da vidimo u narednom periodu.

index.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.