U ROGATICI UPISANO 84 PRVAČIĆA

Hits: 1001

Upis prvačića u Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Rogatici okončan je u predviđenom roku. Prema riječima pedagogice Dijane Gojković, kada je u pitanju broj učenika stanje je znatno lošije nego u prošloj godine. Upisano je ukupno 84 prvačića što je za 28, ili jedno odjeljenje manje od broja koliko ih je bilo upisano prošle godine kada je  upisano ukupno 112 učenika.

Pošto će na kraju tekuće školske godine devete razrede napustiti 81 učenik, škola kao cjelina ostaće na istom broju učenika.

U centralnu školu u Rogatici upisano je 77 učenika. To je za 30 učenika manje nego lani. Devetorazredno područno odjeljenje na Borikama, u kome prošle godine nije bilo upisa, ove dobija dva prvačića, Brankovići i Žepa, kao petorazredna odjeljenja, ove godine dobivaju dva, odnosno tri prvačića. Lani su Brankovići takođe upisali dva prvačića, a Žepa nije imala upisa.

Ove godine prvačića neće imati petorazredno područno odjeljenje na Stjenicama, a lani je upisalo troje.

– Među novoupisanim je 38 dječaka i 39 djevojčica, a zanimljivo je da raste broj učenika u Žepi. Lani ih je bilo devet a naredne će imati 11, među kojima su i novoupisani blizanci Mustafe Omanovića, pa će tako „stići“ Borike koje će kao devetorazredno odjeljenje imati svega 11 učenika, kaže direktorka škole „Sveti Sava“ Snežana Pjevčević.

Ovogodišnji upis prvačića najbolji je pokazatelj da je u selima sve manje mladih brakova i rađanja. Zbog toga su već poodavno zatvorene škole u Sjeversku i Podgaju, a kako se kreće stanje u ovoj oblasti uskoro bi se mogle zatvoriti još neke pa čak i devetorazredna na Borikama koja će u iduću školsku godinu ući sa ukupno 11 đaka.

Gorazde Portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: