NA SAMITU 150 NAČELNIKA PREDSTAVLJENA IDEJA „GORAŽDANSKE ĆUPRIJE“

Hits: 148

13307445_1157093221010213_4678549248882002158_nOpćina Novi Grad Sarajevo domaćin je samita lokalnih vlasti Europe i Azije kojem prisustvuje 150 gradonačelnika i načelnika iz 15 država, članica Unije općina turskog svijeta i turske ostavštine (TDBB) čija je hiljadita članica i Općina Goražde. Tim povodom, na Samitu je učestvovao i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima koji je prisutnima predstavio jedan od tri projekta koja su predstavljena na Samitu, a to je projekat „Izgradnje ćuprije u Goraždu“ koja je postojala još i prije Višegradskog mosta, a čiji ostaci se i danas nalaze u našem gradu. Ova ćuprija bi bila prava turistička atrakcija i sigurno je da bi broj turista u našoj Općini realizacijom ovoga projekta bio mnogostruko veći.

Inače, Unija TDBB okuplja 1.103 članice iz 28 zemalja, a članice su i 17 općina iz BiH. Samit, koji se prvi put održava u BiH, bio je prilika za razmjenu znanja i iskustava između lokalnih zajednica, te da se predstave aktuelni projekti.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ističe da je samit najveći susret lokalnih vlasti u BiH u posljednjih desetak godina na kojem su se općinama otvorile nove mogućnosti za razvoj i saradnju.

– Ovo je odlična prilika da se predstave aktivnosti članica TDBB-a. Bit će predstavljene dosadašnje aktivnosti udruženja, dok će se općinama iz BiH, koje nisu bile članice udruženja, sigurno otvoriti nove mogućnosti. Samit je prilika i za bilateralne sastanke na kojima predstavnici općina mogu uspostaviti saradnju, a siguran sam da su predstavnici bh. općina spremni za nove mogućnosti – rekao je Efendić uoči Samita.

Dodaje da su bh. općine koje su već članice TDBB-a do sada sigurno realizirale višemilionske projekte, a neki od tih projekata su danas bili prezentirani.

Sarajevski samit nastavak je konferencije koja je održana prošle godine u Turskoj, a na kojoj je učestvovalo desetak općina iz cijele BiH.

13312615_1157093274343541_5620106993695832281_nU izjavi za Anadolu Agency i ostale prisutne medije načelnik Općine Goražde je istakao – „Općina Goražde hiljadita je članica TDBB-a i aktivno učestvujemo u svim aktivnostima ove svjetski uticajne asocijacije. Pratimo sve svjetske trendove i trudimo se iznalaziti projekte koji bi mogli biti zanimljivi za investitore, a od koristi svim građanima. Budući da imamo jako bogatu historiju, a ne tako mnogo ostataka, shvatili smo da bi projekat izgradnje goraždanske ćuprije bio prava atrakcija koja bi se zasigurno opravdala, što ljepotom, što koristi koju bismo od nje imali u turističkom smislu.“

Samitu su prisustvovali i Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić koji je dio tima za implementaciju ovoga projekta, te premijer BPK Goražde Emir Oković, kao i načelnici ostale dvije lokalne zajednice u BPK, Zijad Kunovac i Asim Zec.