U SUBOTU MARATON MIRA GORAŽDE – ŽEPA – SREBRENICA

Sve pripreme su okončane, a učesnici spremni za polazak na prvi „Maraton mira“, koji će povezati nekadašnje „zaštićene zone“ UN-a Goražde, Žepu i Srebrenicu. Stazu dugu oko 180 kilometara, od Memorijalne šume 8372 na Posestri kod Goražda, preko Ustiprače, Rogatice, Borika, Žepe do Srebrenice i Potočara, preći će šest učesnika.
– S razlogom smo odlučili da start maratona u subotu nude u Memorijalnoj šumi 8372, a tokom prolaska kroz Goražde položićemo cvijeće na Spomen obilježjima poginuloj djeci i Goražde – Grad heroj svojim braniocima. Maraton je najavljen MUP-u RS, jer najvećim dijelom idemo kroz RS. Očekujemo da ćemo u Žepi biti 9. jula u kasnim popodnevnim satima – kazao nam je predsjednik AK “Goražde” Zaim Šuman.
Nakon odavanja počasti poginulima stanovnicima Žepe i odmora, učesnici maratona 10. jula nastavljaju put prema Srebrenici.
– Naš dolazak Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida planirao je za 17.40 sati u Memorijalnom centru Potočari. Tu ćemo položiti cvijeće sa trakom na kojoj će simbolično pisati “Narod Goražda za narod Srebrenice”. Dobili smo i pravo da pročitamo poruku mira i podrške građana i građanki Goražda narodu Srebrenice. Želimo pokazati suosjećanje sa narodom Žepe i Srebrenice, jer dolazimo iz grada koji je bio u sličnoj situaciji. Međutim, nismo mi u prvom planu. Ovo je zajednički projekat svih stanovnika BPK i Općine Goražde, a mi ćemo biti obični kuriri koji će samo prenijeti njihovu poruku – ističe Šuman.
Almir Adilović imao je samo šest godina kada se dogodio genocid u Srebrenici.
– Bio sam i ranije u Srebrenici, preko televizije gledao stradanje tog naroda i uvijek su mi ti prizori pred očima. Ako prema Srebrenici mogu i kolege iz Hrvatske i drugih zemalja zašto to mi ne bismo mogli, da bar na taj način pokažemo da suosjećamo i da nećemo zaboraviti – poručio je Adilović.
Osim maratonaca Zaima Šumana i Almira Adilovića, učesnici prvog “Maratona mira” su i mlađi članovi Džanan Obuća, Damir Kanlić i Emir Hastor, kao i Michal Szameto, Poljak koji se već niz godina u Goraždu bavi humanitarnim radom.
Izvor – AVAZ
%d bloggers like this: