UKOLIKO IZBORE BARAŽ ZA SP RUKOMETAŠI BIH BI MOGLI IGRATI PROTIV HRVATSKE, SLOVENIJE, SRBIJE…

Na Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2019. godine direktno putuju Njemačka i Danska kao domaćini te Francuska kao aktuelni prvak svijeta.

Pored njih, na smotru najboljih reprezentacija svijeta putovat će i reprezentacija koja ostvari najbolji plasman na tekućem Evropskom prvenstvu, a to će biti Španija ili Švedska. To su dvije reprezentacije koje su se plasirale u finale, a Francuska i Danska su, kako smo već naveli, već obezbijedile plasman na SP.

Na SP putovat će i devet evropskih reprezentacija koje izbore plasman kroz baraž u kojem će igrati šest pobjednika kvalifikacionih grupa te 12 posljednjeplasiranih reprezentacija s Evropskog prvenstva u Hrvatskoj koje završava 28. januara.

Pobjednici šest kvalifikacionih grupa:

Portugal, Litvanija, Holandija, Rumunija, Rusija, Bosna i Hercegovina (ili Švicarska ako EHF odluči da suspenduje BiH zbog “slučaja Nuić”).

Dvanaest reprezentacija s Evropskog prvenstva:

Norveška, Bjelorusija, Srbija, Makedonija, Češka, Hrvatska, Slovenija, Island, Mađarska, Crna Gora, Austrija, Španija/Švedska.

Žrijeb baraža je zakazan za 27. januar i u njemu će umjesto BiH ili Švicarske biti kuglica sa “ekipom X”.

Podsjetimo, nakon što je u Tuzli Bosna i Hercegovina savladala Švicarsku rezultatom 21:15 i osvojila prvo mjesto u svojoj kvalifikacionoj grupi, gosti su uložili žalbu tvrdeći da je Tomislav Nuić, koji je igrao sedam minuta i postigao jedan pogodak, nastupio suprotno pravilima. EHF je usvojio žalbu, ali još uvijek nije donio konačnu odluku o tome koja će reprezentacija igrati u baražu za SP. Ostaje da se vidi da li će BiH ili Švicarska putovati u baraž, a Rukometni savez BiH ima rok do 31. januara da pošalje svoj izvještaj u sjedište EHF-a.

Utakmce baraža igrat će se u drugoj i trećoj sedmici juna ove godine.

Nosioci (prvi šešir):

Norveška, Bjelorusija, Srbija, Makedonija, Češka Republika, Hrvatska, Slovenija, Island, Španija/ Švedska.

Nenosioci (drugi šešir):

Mađarska, Crna Gora, Austrija, Portugal, Litvanija, Holandija, Rumunija, Rusija, Bosna i Hercegovina/Švicarska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: