ULICA U SARAJEVU TREBA NOSITI IME STIVENA HOKINGA

Hits: 49

Savez za bolju budu─çnost (SBB), izra┼żavaju─çi duboko po┼ítovanje nedavno preminulom vrhunskom nau─Źniku i intelektualcu Stivenu Hokingu (Stephen Hawking), pokre─çe inicijativu da jedna od sarajevskih ulica ponese njegovo ime. Stiven Hoking je u najte┼żim vremenima za Sarajevo i Sarajlije tokom ratne opsade 1993., kritizirao svjetsku javnost i zapadne vlade zbog pasivnosti,┼íalju─çi pisma podr┼íke gra─Ĺanima Sarajeva. S obzirom na globalnu i civilizacijsku vrijednost koju ime Stivena Hokinga nosi, zastupnici SBB-a u Skup┼ítini Kantona Sarajevo, te vije─çnici u gradskim op─çinama pokrenu─çe zvani─Źnu inicijativu da se jedna od centralnih gradskih ulica nazove po ovom velikanu.

Podsje─çamo na rije─Źi Stivena Hokinga upu─çene 1993. Godine gra─Ĺanima Sarajeva:

“Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopu┼ítena u svijetu koji za sebe tvrdi da je civiliziran. Veoma sam razo─Źaran reakcijom zapadnih vlada. ┼áaljem svoje najbolje ┼żelje i podr┼íku gra─Ĺanima Sarajeva.”

Hoking ovo nesebi─Źno i hrabro zalaganje za dobrobit ─Źovje─Źanstva i suprotstavljanje nepravdi i nasilju, kojima je Sarajevo tokom agresije bilo izlo┼żeno, u znak zahvalnosti zaslu┼żuju minimum koji Sarajevo mo┼że dati, a to je ulica koja ─çe na┼íe gra─Ĺane i sve goste Sarajeva podsje─çati na ovog izuzetnog ─Źovjeka.

Izvor: Press centar SBB BiH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.