USKORO IZGRADNJA TRI ZGRADE U CILJU ZATVARANJA KOLEKTIVNIH CENTARA

Hits: 18

U Maloj sali Općine Goražde danas je potpisan Sporazum o saradnji na sprovođenju državnog projekta ”Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih satmbenih rješenja” u okviru CEB II podprojekta općina Goražde. Sporazum su potpisali federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, potom ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damir Dučić i načelnik općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

Pomenutim sporazumom pedviđeno je zatvaranje kolektivnih centara i izgradnja tri zgrade na području Općine Goražde  i to dvije na lokalitetu Rasadnika i jedna u ul. Salih bega Kuljuha. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 4 miliona KM.

Sulejman Alijagić pomoćnik ministra u federalnom ministarstvu i projekt menadžer na ovom projektu ovom prilikom najavio je i dtugu fazu ovog projekta:” Sredstva su osigurana. Mi smo krenuli u implementaciju. Ovo danas je jedan pravni okvir koji smo dogovorili. Znači  partneri u ovom projektu su kantonalno ministarstvo, Općina Goražde i fedralno ministarstvo i Ministarstvo ljudskih prava. Svi imaju svoju ulogu koja je ovim Memorandumom precizno definisana. Vrlo nam je drago  da su danas načelenik Ramović i ministri potpisali jedan sporazum i na taj način su stvoreni uslovi da već sutra objavimo prvi tender za izbor projektantske kuće koja će  krenuti u izradu idejnog i glavnog projekta ovih zgrada. Ovaj projekat je vrijedan oko 4 miliona KM. Radit će se tri nove zgrade, 80 stanova za korisnike kolektivnih centara. Čestitamo Goraždu i općinskoj upravi, odabrali su dobru lokaciju, dali su značajan doprinos i stvoreni su uslovi da se pristupi realizaciji. Kanton je preuzeo svoju obavezu i mislim da ćemo imati  voma uspješan projekat koji ćemo završiti nadam se krajem naredne godine. Bit će i druga faza ovog projekta sa kojom ćemo zatvorit sve kolektivne centre. Svi moraju biti stambeno rješeni.”

screen-shot-2016-11-17-at-9-55-47-am-1

Veoma smo sretni što uskoro zatvaramo kolektivne centre kazao je Načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović: ” Ovo je jedan poseban trenutak za Općinu Goražde što konačno u 2017. godini počinje gradnja tri nove zgrade i gašenje tih kolektivnih centara. Jako smo sretni. Riječ je o 4 miliona KM, to je velika investicija. Puno smo radili na ovom projektu i danas je vrlo važna faza. Općina Goražde ima svoje obaveze. Dužna je obezbjediti lokacije i kompletnu infrastrukturu, ministarstvo Vlade kantona ima svoju obavezu, a federalno ministarstvo također svoju ulogu i vrlo je bitno da smo svi zajednički došli do ovog potpisivanja. Ide sada i idejni projekat, glavni projekat i odabir najpovoljnjijeg izvođača radova za ove zgrade. Bit ćemo sretni da u narednoj godini konačno našim građanima predamo ključeve u ruke. Sa ovim projektom neće biti riješene sve porodice, ali već u drugoj fazi  zatražit ćemo sredstva za novu zgradu i time trajno riješiti problem kolektivnih centara.”

I u kantonalnom ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice ističu da su veoma zadovoljni zbog ovog projekta kazao je ministar Damir Dučić:” Veoma smo zadovoljni time što ćemo u narednom periodu do kraja godine uspjeti da trajno stambeno riješimo negdje oko 80 porodica koje su smještene u kolektivnim centrima u Balkanu, Belvederu i u centru u ul. Salih bega Kuljuha. Obaveze Kantona da tako kažem nisu velike, ali moramo da obezbjedimo ljudske resurse koji će učestvovati u radu komisija koje će formirati federalno ministarstvo i naravno u podmirivanju komunalnih usluga i kirija koje budu  korisnici ovih stanova dužni da plaćaja. Tako da će taj dio  obaveza Vlada i kantonalno ministarstvo preuzeti na sebe.Ja se zaista ovom prilikom moram da se zahvalim svim učesnicima današnjeg  sastanka. Ovo je jedan dokaz da svi zajedno moramo raditi više u cilju zajedničkog rješavanja krucijalnih problema.”

Izvor: gorazde.ba