Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /var/www/wp-content/plugins/af-companion/inc/demo-importer.php on line 78
USKORO POČINJE GRADNJA PLANINE “NOVI HRANJEN” I NOVOG TUNELA NA PUTU GORAŽDE-SARAJEVO – Goražde na jednom mjestu.

USKORO POČINJE GRADNJA PLANINE “NOVI HRANJEN” I NOVOG TUNELA NA PUTU GORAŽDE-SARAJEVO

Na ravničarskom dijelu puta Hranjena prema Hrenovici gradiće se novi planinski prevoj pod nazivom „Novi Hranjen“ nakon čega će se početi sa probijanjem tunela na ruti brze ceste Goražde – Sarajevo, poručio je ovo danas federalni premijer Fadil Novalić medijima u Sarajevu ali i Vladi BPK.

– Planina “Novi Hranjen“ biće visoka 512 metara, što je za metar više od sadašnjeg prevoja Hranjen i imaće na sebi velelepnu šumu, kamenje i potok. Njena gradnja biće završena za pola godine. Čim je svečano otvori premijer, krećemo u njeno probijanje, za šta će nam trebati još oko godinu dana zavisno od geološke strukture planine koja nam se isprečila na putu – objasnili su danas iz Federalne direkcije za ceste.

Cilj je kako se danas moglo čuti da goraždanski tunel bude najduži u Evropi, jer će se ovih 3,5 kilometara tunela kroz planinu koja bude izgrađena, uz već postojeći planirani tunel od Goražda do Hrenovice koji je planiran u dužini od 5,1 kilometar biti najduži tunel u Evropi.

Očekujemo da kad izgradimo i spojimo ova dva tunela u jedan uđemo u ginessovu knjigu rekorda. Imaćemo tunel od skoro 9 kilometara što je pravi graditeljski podvig kažu u Vladi BPK. Uz to do sada niko nije izgradio planinu što je jedinstven primjer u svijetu.

Direktor Federalne direkcije za ceste Ranko Milić rekao je ga raduje činjenica da će Premijer Novalić uz predstavnike Vlade BPK moći da otvori još jedan važan putni pravac te da će u predizbornoj godini biti otovoreni i novoizgrađena planina ali i tunel.

– Ovaj projekat će biti veliki izazov za naše radnike, ali vjerujem da će oni i ovog puta uspješno obaviti zadatak, jer bez tunela kroz „Novi Hranjen“, koja će se iznenada pojaviti na putu, biće nezamislivo putovanje od Goražda do Sarajeva rekao je Milić.

Tekst je satiričnog karaktera, njegova svrha nije omalovažavanje ili vrijeđanje bilo koga već zabava i humor sa stvarnim ili približno stvarnim događajima.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: