USKORO USPOSTAVA POLIGONA ZA UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH MATERIJALA!

Hits: 77

Uspostava poligona za uništavanje eksplozivnih materija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bio je povod današnjeg sastanka direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka s premijerkom Aidom Obućom i ministrima u Vladi BPK te predstavnicima kompanije „Ginex“.

Nedostatak adekvatne lokacije za uništavanje eksplozivnih materija u ovom dijelu BiH najviše problema stvara upravo toj kompaniji namjenske industrije, koja je i inicirala današnji sastanak.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla je da su danas konkretizirane i dogovorene završne aktivnosti za uspostavu poligona, kao sistemsko i dugoročno rješenje.

 – Skupština BPK još prošle godine donijela je odluku kojom se utvrđuje javni interes na lokaciji budućeg poligona, kojom je u ove svrhe predviđeno zemljište površine 10.000 metara kvadratnih. Poligon će koristiti kompanija „Ginex“ d.d Goražde, a FUCZ je tu servis i daje podršku privrednom društvu kako bi se poligon osposobio i koristio za uništavanja NUS-a. Bitno je da će se do lokacije poligona uraditi i pristupni putevi, što će biti od značaja i za BPK i za kompaniju „Ginex“ – istakla je Obuća.

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će ovaj problem konačno biti riješen.

– Već dvije godine pokušavamo riješiti ovaj problem i konačno smo ovaj mukotrpan posao uspjeli privesti kraju. Završili smo kompletnu proceduru, odnosno dokumentaciju, uz razumijevanje Vlade i Skupštine BPK i tako otklonili jednu potencijalnu opasnost za sve građane BPK, jer ovdje je i velika prisustnost minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata širom kantona. Sada smo dobili jednu lokaciju za sigurno uništavanje – kazao je Solak.

fena.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.