Uspjeh kompanije Pobjeda Technology: Meci iz Goražda osvajaju tržište

Hits: 1631

Firma radi isključivo za civilni program, i ne snabdijeva vojsku. Među listom klijenata se nalazi i veliki američki trgovinski lanac Walmart.
Goraždanska firma za proizvodnju sportske i pištoljske municije za civilne potrebe Pobjeda Technology (PT) je prošle godine ostvarila prihod od 13,7 miliona maraka. Zabilježen je i profit, a uspjeh je tim veći imajući u vidu da je 2012. godine ukupan prihod dosegao tek 3,5 miliona KM, a situacija se posebno unaprijedila s ulaganjem američke firme ACS AGE Holdings.
Kao kruna uspjeha je odluka Asocijacije evropskih proizvođača da u svoje članstvo primi ovu firmu. O ovim uspjesima te planovima preduzeća za Faktor govori direktor PT-a Hasan Tafro.
Američka investicija
Pobjeda Technology je dioničko društvo u kojem osim američkog investitora i trenutnog direktora, dionice posjeduju još i Nihad Mašić i Kadrija Kolić.
– Preko američke kompanije izvozimo naše proizvode u SAD, ali i Njemačku, Tajland, Vijetnam i niz drugih zemalja. Ostvarili smo veliki uspjeh i imamo namjeru da i dalje investiramo. Za mjesec će nam biti dostavljena nova mašina iz Italije koju smo platili 1,5 miliona eura, a u planu smo kupovati još mašina te širiti naš proizvodni pogon – pojašnjava Tafro.
PT radi isključivo za civilni program, i ne snabdijeva vojsku. Među listom klijenata se nalazi i veliki američki trgovinski lanac Walmart.

Screen Shot 2016-06-13 at 9.07.25 AM

– Trenutno zapošljavamo 185 radnika i u fazi smo prijema novih 15 radnika jer pojačavamo proizvodnju malokalibarskog metka. Formiramo tri smjene, ali kapaciteti su nam puni i ne možemo udovoljiti svim narudžbama koje pristižu – tvrdi Tafro.
Jedan od problema na koji su se firme u ovoj branši često žalile je i sporo dobijanje dozvola za izvoz. Pobjeda Technology nije imala tih problema, i iz uprave su nam potvrdili da imaju odličnu saradnju sa nadležnim ministarstvima.
– Ono na što imamo zamjerke su izmjene Zakona o porezu na dobit koji je ukinuo pogodnosti za izvoznike. Mi izvozimo 95 posto naših proizvoda, u zemlju donosimo novac i trebali bi imati pogodnosti kroz oslobađanje od plaćanja poreza na dobit. Pored toga, mislim da bi država i Razvojna banka FBiH trebale napraviti kvalitetnu strategiju i otvarati nove firme u namjenskoj industriji. Bivša Jugoslavija je Pobjedu Holding, odnosno preteču današnje Pobjede Technology, izgradila sedam godina nakon kraja Drugog svjetskog rata. Mi sada nismo u stanju makar obnoviti postojeće kapacitete, a kamoli izgraditi i otvoriti potpuno nove firme – pojašnjava Tafro.
Model saradnje
Ulazak američkog investitora umjesto prethodnog većinski ruskog vlasnika kompanije Ulyanovsk, unio je novi život u goraždansku kompaniju. Prihodi rastu, otvaraju se nova radnamjesta, a Uprava je optimistična u pogledu budućnosti ovog preduzeća.
Uspjeh Pobjede Technology dokaz je da bh. kompanije mogu zadovoljiti uvjete američkog tržišta, a način saradnje s inostranim partnerom model za ostale domaće privrednike.
(A. Perčo/Faktor.ba)