UTVRDITI ODGOVORNOST SVIH KOJI SU NEMAROM I NERADOM UGROZILI ZDRAVLJE I ŽIVOTE GRAĐANA

Hits: 995

Gradski odbor Saveza za bolju budućnost Goražde pozvao je gradonačelnika Muhameda Ramovića da prizna da od izgradnje sanitarne deponije smeća nema ništa i da se radi o praznom predizbornom obećanju te da sa svim nadležnim organima i sa svim resursima Gradske uprave, u konsultacijama sa stručnjacima iz ove oblasti, hitno riješi ovaj veliki problem građana Goražda.

Podsjetimo, u septembru 2016. godine, tokom kampanje za općinske izbore, Ramović je s predstavnicima Bahrain Management Centra potpisao sporazum o izgradnji Centra za upravljanje otpadom na Trešnjici, ali od najavljenih 43 miliona KM ulaganja u ovaj projekt do danas nema ništa.

SBB je odmah po potpisivanju sporazuma izrazio sumnju u njegovu realizaciju, ali nije bio smetnja aktivnostima gradskih službi, te je ministrici okoliša i turizma FBiH Editi Đapo predložio da podrži projekt izgradnje pristupnog puta ka Trešnjici. Odobreno je 108.000 KM, ali ni taj dio posla još nije završen.

  • U septembru 2016. godine direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH (Fuad Čibukčić, op. a.) je svim Goraždanima poručio kako je ugovor o izgradnji deponije u ovoj vrijednosti predizborni trik. Fond, kao centar stručnjaka iz ove oblasti, ovaj projekt je ocijenio kao predimenzioniran i neizvodiv. Zamišljena deponija trebala bi servisirati 300.000 stanovnika, a svi smo svjesni koliko nas ima u BPK i regiji – podsjetio je predsjednik GO SBB-a Goražde Muradif Kanlić.

Nakon požara koji je prije nekoliko dana zahvatio deponiju smeća u Šišetima, na koju se već godinama odlaže smeće iz Goražda, SBB poziva sve političke aktere, bez obzira na poziciju i nadležnost, da što aktivnije i hitno djeluju da bi se riješio problem ove „ekološke bombe“ nadomak grada.

  • Smatramo da je greška Gradske uprave što je samostalno krenula u realizaciju ovog projekta, jer bez aktivnog učešća svih političkih faktora, bez obzira na stranačku pripadnost, rješenje ovog problema nije i još dugo neće biti moguće. Potrebno je da zajedno sa svima nama pronađu najbolje moguće rješenje, a ne da troše sredstva na privlačenje investitora koji ne poštuju odredbe ugovora. Vrijeme je da se konačno kontaktira Fond za zaštitu okoliša i da nadležni stručnjaci odrede lokaciju za izgradnju deponije – ističe Kanlić.

Iz SBB-a podsjećaju da je Klub vijećnika ove stranke na posljednjem kolegiju podržao zahtjev SDP-a da se, zbog novonastale situacije na deponiji Šišeta, zakaže vanredna sjednice Gradskog vijeća, ali podrške iz većine, koju predvodi SDA, nije bilo.

Problem odlaganja smeća ocijenili su prioritetom svih prioriteta, a nadležne organe pozvali da istraže okolnosti izbijanja požara na deponiji Šišeta i utvrde odgovornost svih onih koji su svojim neradom i nemarom ugrozili zdravlje i živote građana Goražda, posebno onih koji žive u blizini deponije.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.