UZ VATROMET I SPUŠTANJE FESTIVALSKE ZASTAVE ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI FESTIVAL

Hits: 1591

Posljednji dan ovogoodišnjeg XIX po redu Internacionalnog Festivala prijateljstva  počeo je ljetnim sajmom knjige, prezentacijom umjetničkih tehnika ( Gun-Gor kulturni centa). U sklopu posebnog programa Festivala  održan je ”Četrnaesti šahovski turnir prijateljstva” u organizaciji Šahovskog kluba Goražde, kao i ”Orjentiring KUP 2016.-Planinarsko društvo Goražde-Maglić” na Sportsko rekreativnom centru Ruda glava”.
Nakon press konferencije koja je održana u večernjim satima uslijedilo je otvaranje izložbe dijela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji ”Boje prijateljstva” 2016.
Ovogodišnja likovna kolonija u kojoj je učešće uzelo oko 20-tak umjetnika iz BiH, Crne Gore i Švedske za rezultat je imala nastanak preko 40 vrijednih dijela koje će ostati u trajnom vlasništvu naše galerije. Izložbu je zvanično otvorio načelnik Općine Goražde dr.sci Muhamed Ramović.
Sadržaj koji svake godine posebno obraduje naše najmlađe sugrađane, ali i odrasle je ulični maskenbal koji je i ove godine uz pratnju Sarajevo Drum Orkestra  održan na ulicama našeg grada.
Nakon maskenbala uslijedila je ceremonija svečanog zatvaranja Festivala na kojoj je pozdrav u ime mladih uputila Sara-Medina Šehović, potom mješovita plesna grupa parka ”Plavi cvijet”, na bini su nastupile i mlade goraždanke Adna Trnčić i Hena Sijerčić.
Festival je zvanično zatvorio načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović uz vatromet i spuštanje festivalske zastave, koju je spustala jedan od idejnih tvoraca Festivala velika prijateljica Goražda Catherine Herve.
U sklopu posljednje festivalske noći na centralnoj pozornici održana je smotra folkora i nastupi kulturno-umjetničkih društava (Seljo-Sarajevo; Biser -Tojšići; Mladi metalac-Hadžići; Prosveta-Rudo; CZK-Goražde; Azot-Vitkovići; Preporod-Busovača; Rožaje-Rožaje), a bend SAR E ROMA sjajnim nastupom zabavljao je goraždansku publiku do kraja večeri.

Gorazde Portal