UŽIVANJE U SUNCU: DO KADA ĆE TRAJATI MIHOLJSKO LJETO

Hits: 73

Do kraja sedmice prevladavat će sunčano vrijeme s dosta višim temperaturama nego što je uobičajeno za ovo doba godine. Rijetko gdje će u Bosni i Hercegovini dnevne temperature biti ispod 20 stepeni.

Period natprosječno visokih temperatura zraka potrajat će do 21. oktobra, nakon čega slijedi postepeni pad temperatura.

Do ponedjeljka u Bosni jutarnje temperature će se kretati od 5 do 10, u Hercegovini do 15, a najviša dnevna u cijeloj zemlji od 21 do 26 stepeni.

Zahvaljujući toplom jugu i strujanju iz Sredozemlja, u Bosni dnevne temperature neće biti niže od 20 stepeni, dok će u Hercegovini doći i do 30.

Kako nam je rekao meteorolog Željko Majstorović, kao i prošle godine, u drugoj sedmici oktobra nastupilo je miholjsko ljeto.

– Toplo će biti i ove sedmice. Već iduće, dakle 21. i 22. oktobar, malo će zahladnjeti, ali potom nam opet dolazi toplo vrijeme. Miholjsko ljeto nastupa u septembru i oktobru kada se ljeto malo duže zadrži nego što bi, kalendarski, trebalo – kaže Majstorović. 

Prema narodnom vjerovanju, za Miholjsko ljeto kažu da je to vrijeme kada „sunce još uvijek može zagrijati kosti“, „ako je uoči Miholja vedra noć, zima će imati veliku moć“, „ako na Miholje sjever vuče, veliku zimu i snijeg dovuče“, samo su neke od izreka koje se godinama u narodu prepričavaju.

Narednih dana, barem do 17. oktobra, uz dominantno anticiklonalno polje, bit će stabilno, suho i toplo, uz dosta sunčanog vremena.

Ipak, neizostavni dio oktobarskih jutara jesu magla i niska naoblaka koja se očekuje duž riječnih tokova i kotlina, naročito uz Bosnu, Vrbas, Savu i Lašvu.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.