VELIKE PROMJENE NA MALA VRATA – JA VAS P(R)OZIVAM!

Hits: 4682

Otišla sam dedi i nani na mezar, drugi dan bajrama i gužva je. Griješim se i taj dan rondajući na nadležne jer sam prisiljena hodati preko drugih mezara da bih došla do svojih – to mi ispod dostojanstva, zar nigdje staza nije mogla biti ostavljena? Po onoj cijeni ukopa? Očigledno nije, jer je ovo vrijeme kad je važnije prodati, od hodati uspravan ili ležati u miru… Napala me žena koja je bila u posjeti mezaru ispred mojih ‘ti si po televiziji, što nam ovo ne pokose?’ Jesam po televiziji, draga gospođo, ali možete biti i vi, samo počnite galamiti televiziji, a ne meni. Ja radim u privatnoj firmi i nikad nisam obnašala nikakvu javnu funkciju. ‘Baš? A izvini.’… izvinila.
Ovaj ‘isječak’ treba da posluži u uvodu ovoga pisma samo kao obrazloženje – ne trpajte me gdje nisam, i moje opredijeljenje i članstvo u SDP-u ne poturajte kao opravdanje za sve nakaradnosti koje namjeravam iznijeti. Jer NE VODIM KAMPANJU! I odlučna sam da je nikad ne vodim. Dokaz za to vam je da ne postoji osoba među vama koju sam ja pozvala da glasa za mene – ako vi ne smatrate da vam ja trebam, ovakva kakva jesam tu negdje u nekom dijelu vlasti, onda vam ja i ne trebam i niko vas neće pozivati u moje ime da mene ikad birate. Moj pojam ulaska u to nije sitni šićar, već odgovornost, a koliko sam kandidat za nju, toliko znam i da bi me koštala jer se u sve dajem iskreno i bez interesa. Među silnicima trenutno raspoređenim, vjerovatno bih za 4 godine ostarila jedno 24. Pa možda je za mene najbolje da me ne birate. Toliko o tome. Jer prvo sam građanka, i to ću ostati i kad budem politički neopredijeljena.
30644803
Zadugo ne pišem, nije da nemam šta – nego nema se kome. U Bosni se sve oprosti, i krvniku kad dođe gdje je krv proljevao, ali istinu ti niko neće oprostiti. Posljednjih dana je aktualan Žanj. Odnijeli nam Žanj. 200.000KM je aktualni načelnik potrošio da makne šljunak i kamenje vrijedno najmanje pola miliona. Racionalni bi se pitali kako? Mi se ništa ne pitamo. Sad će da potroši još toliko – jer zbog pritiska ljudi mora da vrati Žanj gdje je bio. A džaba ga vraća kad se zadnjih 15 godina na Drini samo hrabri kupaju. Lagan je to potez – izdejstvovati ugovor s Mratinjem – toliko nam dođu nakon poplava koje su skrivili, jel?, pa da se puštanje brane regulira tijekom ljeta, ali za to načelnik nema vremena, ili nema volje, ili nema znanja uprkos doktoratu, nikad nigdje objavljenom doduše.
U Kantonalnoj skupštini, svi su digli ruke za centralu, svi. Pa i onaj koji se sad kao kandidat za načelnika opredijelio – protiv centrale. Kako? Dragi S.Č., kako? Svi imamo pravo promijeniti mišljenje, ali za tako kratko vrijeme, usljed čega, kako? Da biste ga promijenili opet čim budete izabrani?
Skuplja se šljunak, biju se bitke i oko cementa, zemlja se uveliko ovjerava kao rasprodata. Mi ništa. Po podacima Kantonalnog akcionog plana za zaštitu okoliša BPK Goražde na strani 9. Upoznajemo se o vlažnosti zraka: ‘Srednja godišnja relativna vlažnost zraka u Goraždu iznosi 84%. U periodu od septembra do februara relativna vlažnost zraka je viša od srednje godišnje, uslijed nižih temperatura zraka i relativno velike učestalosti pojave magle u dolini. U analiziranom dijelu toka Drine i Prače, najveća vrijednost relativne vlažnosti zraka javlja se u periodu novembar-januar i iznosi oko 90%, dok se najmanja vrijednost javlja najčešće u toku ljeta i kreće se oko 79%.’
Ako je normalna vlažnost zraka do 50% valjda smo sad nešto jasniji… Stranica 211 istog dokumenta nam objašnjava kako se ovo reflektira na naše zdravlje: ‘Podaci zdravstveno statističkog izvještavanja pokazuju da na području BPK Goražde nezarazne bolesti dominiraju nad zaraznim. Nezarazna oboljenja čine glavne uzroke obolijevanja i smrtnosti populacije Bosansko podrinjskog kantona, a njihovom nastanku doprinosi niz faktora počevši od naslijeđa, životnih stilova, socioekonomskih faktora, pa do okolišnih faktora. U 2015. godini, vodeće nezarazne bolesti zabilježene na području BPK Goražde, kao i ranijih godina, bile su bolesti respiratornog sistema sa 8.873 oboljela i stopom od 2.744/10.000, kardiovaskulranog sistema sa 5.786 oboljelih i stopom od 1.789/10.000, te bolesti koštano mišićnog sistema sa 2.631 oboljelim i stopom od 814/10.000, a slijede ih oboljenja digestivnog, endokrinog i urogenitalnog sistema.’
Usput da napomenemo da nas u cijelom kantonu ima circa 20.000. Od toga nas je 80% bolesnih. Živim s hroničnim bronhitisom, dijete mi od rođenja vuče laringitis, a ovo nerođeno još je razlog što rondam i smatram vrijednim još ovaj jedan pokušaj buđenja svijesti. Ne trebaju vam na koncu nikakvi izvještaji, pogledajte krovove kuća, negdje su crveni nakon 30 godina, kod nas porcne u roku od godinu dana.
Ne zanimaju me pravdanja i opravdanosti centrala vas koji ste plaćeni da ih pravdate. Da su igdje opravdane ne bi cijeli svijet preusmjerio proizvodnju električne energije na izvore sunca i vjetra niti bi jedna Kanada davne 1976. zabranila izgradnju hidroelektrana. Mi jesmo nerazvijen svijet, ali da mislim vašom umjesto svoje glave – dotle nije došlo. Samo jednom stavite budućnost i zrak vaše djece ispred par hiljada u vašem džepu i mislit ćete isto kao i ja. Višegrad nakon centrale nije grad – obična rupa. I milion andrićgradova neće oprati onu žabokrečinu. Ako neko ima uspješan grad kao primjer s centralom, otvorena sam da čujem. Preostala jedina prirodna mrijesišta mladice u Europi, a u Drini od Mravinjca uzvodno, neću pominjati, ni skretanje vode, niti trusnosti izazvane akumulacijama (nemojte mi reći da ne osjećate svako malo potrese koje više i ne registriramo?), niti kolaps podvodnih voda, niti ubijanje biodiverziteta, izumiranje račića i promjene temperature, niti presušivanje izvora – jer voda uvijek nađe put, niti okoštavanje drveća, ali zbog magle, astme, komaraca oči ću da vadim dok me ima. Jer ja dragi moji, za razliku od vas neću nigdje da odem. I tu ću da ostanem. A vi gdje ste naumili, krenite, centralu ne čekajte.
Svjež primjer je i ovo mini čudo u Ustiprači koje je promijenilo cjelokupan pejzaž od Ustiprače do Rogatice. Posljedice po biodiverzitet i šume doći će u godinama pred nama pa gledajte. Usput mi objasnite kad će centrala Višegrad odnijeti i izmjestiti mulj i jad koji se slio sve ove godine u Ustipraču, somove od po 400kg, i kad će ta centrala društveno odgovornim promišljanjem i djelovanjem vratiti Ustiprači uvjete za život? Dozvolite da odgovorim – nikad. A o silnoj ‘radnoj snazi’ koja zarađuje hljeb po centralama, da ne govorim.
Tek sad mogu da pomenem i kulturnu baštinu i svega čega neće biti gradnjom ‘mini elektrane Jabuka 2’… a nije da goraždani znaju i za Rimski most koji bi drinskom centralom otišao u nestanak… o svim iseljenim ljudima, posljedicama po poljoprivredu i još veće iseljavanje iz ovog mjestašca, da ne pričam.
Sad kad ste dozvolili da vam skorojevići blokiraju trotoare pa s djecom po gradu glumite supermene riskirajući živote hodanjem po ulici kroz koju razuzdane kabadahije i tatine junačine uspiju razviti 100km/1h na potezu od bolnice do donjeg mosta ili kroz Titovu, kad se bunite protiv Zvezda Granda dok djecu oblačite baš kako ste vidjeli na tim zvezdama, sjedite pred sobom i svijetom i shvatite da će vam uzeti sve samo ako pustite. I sve što se događa, samo je ono što ste pustili. I što u gradu na vodi vode nemate, što smrdi svaki ćošak dok otpad nad glavama odlažemo, na svakom izletištu smeće prvo morate očistiti pa izletovati, sve ste sami izabrali i još me ubjeđujete kako je sve dobro. Ja vas pozivam i prozivam da svemu više jednom kažemo dosta. Ako imate energije juriti za virtuelnim pokemonima, imate li moći, snage i obraza ustati za budućnost vaše djece? Imate li i smijete li?
Preuzeto sa profila Amele Džafović Kešan

Gorazde Portal