(VIDEO) AFERA ‘RESPIRATOR’ – PREGLED

Pored zabava u doba pandemije i mjera zabrane, Bosnu i Hercegovinu potresa afera “Respirator”. Vlada FBiH će u utorak raspravljati o ovom pitanju. Više detalja u pregledu donosi Anel Husnić.

Čekamo još 20 respiratora koji trebaju stići u našu zemlju. Ovih 80 koje smo dobili ne koristimo. Kakve smo respiratore dobili – ni to ne znamo. Nema firme koja bi to procijenila. Nema firme ni koja bi održavala respiratore. Šta smo kupili znat ćemo nakon vještačenja koje je naložilo Tužilaštvo BiH.

Ono što znamo – skupo smo ih platili: 10,5 miliona maraka je Civilna zaštita Federacije prebacila firmi “Srebrena malina”. Toj firmi su blokirani računi. Na jednom računu milion maraka, a na drugom 2.000 eura. Indikativno je i to da su oni posljednjih dana podigli sa računa 100.000 maraka.

Za tu firmu već danima vežu se brojne nepravilnosti. Nisu imali stručnjaka za nabavku medicinske opreme, ali ih to nije spriječilo. Uskoro su ga pronašli.

Vlasnik firme “Srebrena malina”, inače, TV-voditelj Fikret Hodžić je angažovao svoju kolegicu, također voditeljicu Anu Bavrku, jer ona ima diplomu radiologa. Kako FTV saznaje, nikada nije radila u struci. Ipak, Bavrka je po profesiji diplomirani inžinjer radiološke tehnologije, a diplomu je stekla na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru.

Hodžić je to morao uraditi, s obzirom na to da je firma “FH Srebrena malina” po zakonu morala imati stručnu osobu da bi dobila dozvolu za uvoz medicinske opreme. Podsjećamo, osnovna djelatnost Hodžićeve firme je prerada i konzerviranje voća i povrća.

Istraga u ovom predmetu još traje. Vrše je službenici SIPA-e i Tužilaštva BiH.

Poznato je da je Vlada Federacije od Civilne zaštite zatražila da dostave izvještaje za sve nabavke, ali još nije, makar zvanično, poznato da li će razriješti dužnosti Fahrudina Solaka, prvog čovjeka Federalne uprave civilne zaštite.

Zasad nezvanične informacije kažu da će on izgubiti poziciju. I on sam je zatražio suspenziju do okončanja istrage. To bismo trebali saznati, možda čak i u sedmici koja je ispred nas.

federalna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: