(VIDEO) BRAČNI PAR DŽIDIĆ SAMI U ČAJNIČKOM SELU ĐAKOVIĆI

Hits: 2452

U selu Đakovići na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore, koje pripada općini Čajniče, prije rata egzistiralo je oko 50 domaćinstava. Danas u tom dijelu Čajniča stalno žive samo bračni par Džidić. Bez primanja i bez obnovljene kuće, Džidići žive u neuslovnom objektu koji su sami sagradili jer više nisu mogli čekati ispunjenje obećanja koje su godinama dobijali od nadležnih institucija da će im biti sagrađena kuća.

Dvadeset i pet kilometara od Čajniča Mirsada i Ramo Džidić objekt u kojem je samo jedna soba sagradili su od vlastitih sredstava jer više nisu mogli čekati na obnovu kuće.

I, kako to obično biva, brojna obećanja koja su im data nisu ispunjena. Godine prolaze, a s njima dolazi i bolest.

“Ramo je srčani bolesnik. Nemamo nikakva primanja, ni socijalna ni penzije. Kupili smo kravu na rate, plaćamo je svaki mjesec”, priča Mirsada.

“Sve sam ovo sam napravio, teško je ovdje živjeti kad čovjek nije zdrav. Kuće su obnovljene vikendašima, a ja koji sam stalno ovdje nemam kuće”, dodaje Ramo.

Mirsada i Ramo ne traže milostinju već, kako kažu, samo ono što im pripada – adekvatan krov nad glavom, a sve ostalo osigurat će sami, kao što su to i godinama radili.

federalna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *