VIDEO + FOTO/ GRADONAČELNIK RAMOVIĆ: TRG BRANILACA U GORAŽDU BIĆE JEDAN OD NAJLJEPŠIH U BIH

Mladi Goraždani koji su proteklih deset dana boravili u Turskoj, gdje su kao predstavnici BiH učestvovali u programu Ramazanskih noći a po povratku u Goražde ova turneja je ocjenjena veoma uspješnom.

Osim što su dostojanstveno i s ponosom predstavljali našu državu i naš grad na ovoj značajnoj manifestaciji tokom boravka u Turskoj održani su brojni susreti sa zvaničnicima nekoliko turskih bratskih općina gdje je razgovarano o brojnim projektima koji će se ubrzo realizovati na području Grada Goražda.

Video: Goražde dobija jedan od najljepših trgova u BiH

– Prilikom boravka u Turskoj razgovarali smo i o drugim važnim projektima prevashodno o uređenju Trga branilaca u Goraždu. Punu podršku smo dobili od strane načelnika Mustafe Aka koji je odobrio značajna sredstva, s tim da će uvezati još jednu bratsku općinu da sufinansira ovaj projekat, poput projekta izgradnje Kulturnog centara, gdje smo uvezali Kećioren i Šahinbey i oni su kao što znate uložili oko dva miliona KM. Moj prijedlog je bio da to bude Konja, odnosno bratski grad Karatay, a i mi ćemo sufinansirati projekat sa 20 posto. Uskoro dolaze njihovi inžinjeri i onda ide idejni projekat koji će nam dostaviti. Mi ćemo to poslati na Gradsko vijeće i na javne rasprave, tako da želimo da imamo jednu najljepšu sahat kulu i jedan od najljepših trgova. Mi finansijski ne bi mogli sigurno izdvojiti milionsku cifru za ovaj projekat, uvezat ćemo to sa platoom hotela i parkingom, Gungor parkom rekao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Na poziv bratske općine Kećioren ove godine Grad Goražde predstavljao je BiH na Ramazanskim noćima. Svako veče na trgovima, održavaju se koncerti i razni sadržaji. U Općini Kećioren program se odvija svih 30 noći. Ove godine učešće u programu uzeli su predstavnici 20 država i deset njihovih pokrajina iz Turske.

– Mi smo imali tu čast da se naš nastup održi u subotu, gdje smo imali veliku posjetu. Oko 10 hiljada ljudi je bilo prisutno na Glavnom sajmu, gdje su naši mladi jedinstvenim i prigodnim performansima predstavili našu tradiciju i kulturu, te na taj način oduševili prijatelje u Ankari. Imali smo malo straha zbog bezbjedonosne situacije, vanredno je stanje, ali sve je proteklo u najboljem redu i mi smo za devet ovih noći koliko smo bili u Turskoj, pet večeri imali nastupe, posjetili smo tri bratske općine i to Kećioren, Adapazar i Bajrampaša, a imali smo pozive i još druge dvije općine, a to je Izmit nedaleko od Adapazara i Općinu Beypazar iz Ankare, gdje smo uspjeli da Novo Goražde uspostavi kontakt sa ovom općinama, jer je sa nama u delegaciji bio predsjednik Skupštine Opštine Novo Goražde Drljević i oni su izrazili želju da bi pomogli kroz određene projekte. Ovih dana će uslijediti sastanak sa načelnicom Milom Petković i krenut će se sa jednim prvim manjim projektom, da li će to biti park ili nešto drugo vidjet ćemo rekao je Ramović.

gorazdeportal.com / RTV BPK Goražde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: