(VIDEO) HOĆE LI SDA POKRENUTI SMJENU KONAKOVIĆA S PREMIJERSKE FUNKCIJE?

Hits: 125

Elmedin Konaković nije više član SDA, ali je još uvijek na poziciji premijera Kantona Sarajevo što mu, pored ostavke, najviše zamjeraju bivše kolege.

Stoga, tvrde da bi bilo moralno da podnese ostavku. Budući da se Konaković jasno očitovao da želi ostati do kraja mandata na toj poziciji, sljedeći potez je na njegovoj bivšoj stranci.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Asim Sarajlić kazao je za Klix.ba da bi bilo moralno da Konaković podnese ostavku na poziciju premijera, a da će se na sjednici Kantonalnog odbora SDA razmatrati da li će biti predloženo da se u Skupštini Kantona Sarajevo pokrene smjena Konakovića.

“Moralno bi bilo da podnese ostavku, jer mandat mu je dala SDA. Preko vikenda smo imali konsultacije s predsjednicima opštinskih odbora. Danas ili sutra ćemo donijeti svoje odluke”, kazao je Sarajlić.

Sarajlić je naveo da je Kantonalni odbor kolektivni organ, a da je on samo neko ko predsjedava tim organom.

“I Konaković je bio jedan od potpredsjednika Kantonalnog odbora i član Kadrovske komisije. Danas ima određene zamjerke na određene kadrove. Čudi nas zbog čega je to tako, jer ranije to nije iznosio na sjednicama”, rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA.

Podsjećamo da je za smjenu premijera Kantona Sarajevo neophodno 18 glasova u Skupštini Kantona Sarajevo, a i sam Konaković je potvrdio da do toga može doći ukoliko bude političke volje.

Stoga smo se s tim, hipotetičkim pitanjem, obratili predsjedniku Naše stranke Predragu Kojoviću.

“Nažalost, nismo još o tome diskutovali na stranačkim organima”, odgovorio nam je Kojović.

Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić izjavio je kako su premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i SDA isti uprkos tome što je Konaković napustio stranku.

“Organi Kantonalnog odbora SDP-a BiH u Kantonu Sarajevo će odlučiti da li će podržati Konakovićevu smjenu s mjesta predsjednika Vlade KS ukoliko se takav prijedlog nađe na dnevnom redu Skupštine KS”, kazao je Čengić.

Međutim, smjena Konakovića s premijerske funkcije podrazumijevala bi i smjenu svih ministara u Vladi Kantona Sarajevo, među kojima je većina onih iz SDA. Zbog toga je još uvijek neizvjesno da li će smjena biti pokrenuta.

Sarajlić smatra da je Konaković cijelu farsu iskoristio zarad lične promocije.

“Konaković je osoba koju vode samo lični interesi, a ne interesi stabilnosti glavnog grada, kantona i stabilnosti države Bosne i Hercegovine”, rekao je Sarajlić.

Dodao je da je tužno da od potpredsjednika Kantonalnog odbora i premijera Kantona Sarajevo njegove nakane i odluke saznaju iz medija.

“Normalno je bilo da dođe u Kantonalni odbor, podnese ostavku, iznese svoje razloge, a ne da nam putem saopćenja ili medija šalje poruke”, zaključio je Sarajlić.

Elmedin Konaković je danas ponovio da neće podnijeti ostavku, jer iza sebe ima rezultate.

“Ne ulazim u tu priču da li će biti pokrenuta procedura smjene, niti ko će eventualno glasati za moju smjenu, takva matematika me ne interesuje”, kazao je Konaković.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *