(VIDEO) LJEPOTE IZ ZRAKA: PJEŠČANE PIRAMIDE, REMEK DJELO PRIRODE

Hits: 788

Pješčane piramide kod Foče su rijedak geomorfološki fenomen i remek djelo prirode, a tome svjedoče i snimci načinjeni dronom, nastali u saradnji Dron.ba i N1.

Pješčane piramide nalaze se u mjestu Pirni Do i nastajale su dugim nizom godina erozijom tla. Pod uticajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih kiša i jakih vjetrova, nastale su figure zanimljivih oblika. Svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Koloradu (SAD), u Dolomitima (Italija) ili na piramide u Đavoljoj varoši (Srbija).

Prvi puta se pominju još u Austrougarskom periodu, a prema nekim tvrdnjama nastale su prije 200 godina. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, već rastu, te dostižu visinu i do 20 metara. Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu i na taj način čine izvanrednu geomorfolosku rijetkost na ovim prostorima.

O tome svjedoče i snimci nastali dronom.

Serijal Ljepote BiH iz zraka. u saradnji N1 i Dron.ba, pratite na N1 televiziji i portalu N1info te uživajte u prirodnim ljepotama i bogatstvu BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *