(VIDEO) OTVOREN OBNOVLJENI MUZEJ BITKE NA SUTJESCI

Hits: 35

Obnovljeni Muzej Bitke na Sutjesci koji je devedestih godina bio potpuno devastiran danas je otvoren na Tjentištu.

Obnovljen je sredstvima Nacionalnog parka (NP) Sutjeska čiji je menadžment uložio velike napore u sanaciji klizišta ispod centralnog spomenika u Dolini heroja kao i adaptaciju Spomen sobe s uklesanim imenima poginulih učesnika bitke.

Po riječima direktora NP Sutjeska Dejana Pavlovića, muzej čija je obnova trajala šest mjeseci imat će stalnu postavku, iako je više hiljada nekadašnjih eksponata opljačkano i većina nikada nije vraćena. Obnovom muzeja memorijalni kompleks je kompletiran.

– Uspjeli smo obonoviti zgradu i dio eksponata vratiti u izložbeni prostor. Pronašli smo neke eksponate, dio smo otkupili a neke su ljudi davali dobrovoljno i imamo preko 400 eksponata. Najvrijedniji eksponat je automat, njemački ‘šmajser’ narodnog heroja Vlade Šegrta, učesnika bitke na Sutjesci – pojasnio je Pavlović.

Otvaranju muzeja prisustvovao je i nekadašnji direktor NP Sutjeska Nedžad Aganović koji je izrazio nadu će ulaganja u objekte na Tjentištu ovom spomeničkom kompleksu vratiti stari sjaj.

– Nekada je kroz Tjentište prolazilo 45 autobuskih linija i zapošljavali smo 384 osobe. Kada se komunikacijski povežu primorje i unutrašnjost zemlje onda je sve moguće. Mene mnogi iz Sarajeva pitaju da li mogu doći na Tjentište, kako da ne – kazao je Aganović.

Akademski kipar prof. Miodrag Živković, autor spomenika Bitke na Sutjesci, izrazio je zadovoljstvo brzom sanacijom klizišta koje je prijetilo spomeniku i spomen-kosturnici.

– Spomenik izgleda savršeno i treba ga održavati. Direktor NP Sutjeska i ja maksimalno smo sarađivali u svemu ovome. Kada se spomenik premaže s odgovarajućim preparatom, on može biti čist 30-ak godina jer od takvog je materijala – kazao je Živković.

Otvaranje Muzeja Bitke na Sutjesci značajano će doprinijeti turističkoj ponudi NP Sutjeska koji godišnje posjeti više od 100 hiljada turista.

fena.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.