VIDEO/ POČETAK SUĐENJA: KAKO SU RADELJAŠU OMOGUĆILI ZARADU OD 2.000 POSTO

Hits: 1660

Općina Novi Grad omogućila je Esedu Radeljašu zaradu od 2.000 posto kada je od njega oduzimala zemlju koju je dobio na korištenje nekoliko godina ranije, kazali su tužioci na početku suđenja za zloupotrebu položaja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Tužiteljica Nevena Aličehajić pročitala je optužnicu protiv Eseda Radeljaša, Damira Hadžića, Jasmine Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića, nakon čega su iznesene uvodne riječi Kantonalnog tužilaštva i Odbrana.

U optužnici se navodi kako je Radeljaš 2006. godine platio naknadu općini Novi Grad od 51.000 maraka za korištenje zemljišta, a da je 2011. za isto zemljište naplatio naknadu za oduzimanje veću od milion maraka. To je iznos 2.000 posto veći od naknade koju je platio Radeljaš, dio je optužnice koju je pročitala tužiteljica Aličehajić.

Uposlenici Općine i načelnik Damir Hadžić su, prema pročitanoj optužnici, omogućili Radeljašu da dobije pravo korištenja i gradnje na zemljištu koje je upisano kao vlasništvo Općine iako nije bio završen imovinski proces prethodnog vlasnika ovog zemljišta.

Radeljaša optužnica tereti da je 25.000 eura dao uposlenici Općine Jasmini Horo. U optužnici je pojašnjeno da je Horo otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura, a da je kao dokaz o porijeklu novca ponudila ugovor o prodaji stana za 110.000 maraka, ali je nakon toga kupila novi stan od 164.000 maraka.

Tužilac Senad Osmić najavio je da će Optužba pozvati 22 svjedoka, dva vještaka i iznijeti 632 materijalna dokaza.

– Dokazat ćemo da je Hadžić svjesno naložio isplatu iz sredstava budžeta iako je znao da je takva odluka nezakonita – kazao je Osmić.

Radeljašev advokat Muhidin Kapo rekao je da su tužioci previše samouvjereni i dodao kako očekuje da će optužnica pasti. On je reagovao na dio optužnice u kojem se kaže da Radeljaš nije imao pravo da mu se dodijeli općinska parcela kako bi na njoj mogao graditi poslovnu zgradu.

– Kao svaki građanin, njegov je zahtjev prošao proceduru i on je bio u obavezi da u roku od godinu dana izgradi dio objekta – rekao je Kapo i dodao kako je Radeljaš bio dužan Općini vratiti zemljište kada nakon godinu dana na njemu nije izgradio zgradu.

Branilac je pojasnio da je, zbog novog zakona, došlo do izmjene cijene, a s obzirom na to da se Radeljaš i Općina nisu mogli dogovoriti, angažiran je vještak Kasim Zulum.

Kapo je napomenuo da ne smatra nezakonitim navode optužnice da je Horo, kao pomoćnica načelnika, utjecala na Zuluma da odredi cijenu od 500 maraka po kvadratnom metru. Advokat je dodao i da je odluku o naknadi za uzimanje Radeljaševog zemljišta donijelo Općinsko vijeće, što je, po njemu, Hadžić morao potpisati.

Radeljaš se, također, obratio Sudskom vijeću i kazao da je slovenskoj firmi “Zeus”, kojoj je prodao dio svog zemljišta, suđeno zbog pranja novca. Radeljaš je, kako je rekao, u tom predmetu bio svjedok.

– Kada je donesena odluka da se ne radi o pranju novca, “Zeus” je odustao od zemlje i firma je ostala meni – kazao je Radeljaš.

Sabina Hota-Ćatović, advokatica optuženog Čauševića, koji je radio kao stručni saradnik u Općinskoj službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, rekla je kako su “dokazi prikupljeni na način da su još u vrijeme istrage dovedeni u pitanje”.

– Nije osigurana zaštita komunikacije između optuženih i branilaca – kazala je ona.

Davor Martinović, advokat bivšeg načelnika Novog Grada Damira Hadžića, rekao je kako je njegov branjenik morao uvažiti mišljenje općinskog pravobranioca Nedžada Kapetanovića, jednog od optuženih u ovom slučaju, i da mu nije mogao niti trebao sugerirati šta da radi, kako se, kazao je Martinović, navodi u optužnici.

– Da je uticao na pravobranioca, prekršio bi zakon – rekao je Martinović.

Martinović je dodao kako se u optužnici ne navodi odluka Općinskog vijeća iz januara 2011. godine kojom se zemljište, koje se oduzima Radeljašu, daje na korištenje “drugom pravnom licu za iznos veći od 1,1 milion maraka”.

– Općina je zaradila 150.000 maraka, a nije imala štetu – kazao je Martinović.

Optužnica tereti Radeljaša za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi. Horo se tereti za zloupotrebu položaja i pranje novca, a Hadžić, Kapetanović i Čaušević za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Suđenje se nastavlja 11. maja.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.