(VIDEO) PODIGNUTA NAJOPSEŽNIJA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U VLASENICI

Hits: 644

Zbog ratnih zločina koji su tokom 1992. i 1993. godine počinjeni nad bošnjačkim civilima na području općine Vlasenica, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv načelnika ove općine Miroslava Kraljevića i tadašnjeg rukovodstva vlaseničke policije.

Miroslav Mićo Kraljević, načelnik općine Vlasenica i bivši komandant Specijalnog voda vlaseničke policije, na optuženičkoj je klupi. Kraljevića, te bivšeg načelnika SJB-a u Vlasenici Mane Đurića, bivšeg komadira vlaseničke policije Radenka Stanića i policajca Gorana Garića Tužilaštvo BiH tereti za ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenje i zlostavljanje više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice, te pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva. Miroslava Kraljevića danas nismo mogli naći u zgradi Općine Vlasenica, a optužnicu nisu željeli komentarisati ni predstavnici Skupštine. Više puta smo pokušavali dobiti Kraljevićev komentar o njegovoj ratnoj prošlosti i optužbama za ratne zločine, ali on o tome nije želio da govori.

Sakib Dautović je preživio torture logora Sušica, u kojem je bilo zatočeno oko 8.000 vlaseničkih Bošnjaka. Nekoliko stotina civila je zvjerski ubijeno.

“Kraljevića sam viđao, dolazio je u logor kad su nas doveli. Nekoliko večeri sam ga viđao, dođe s još dvojicom maskiranih, koji su bili njegova pratnja. Oni su bili glavni, a ima ih koje viđam svaki dan”, kaže Dautović.

Također, predstavnici vlaseničkih Bošnjaka pozdravljaju odluku Tužilaštva BiH, koje je započelo procesuiranje najodgovornijih za ratne zločine nad vlaseničkim civilima.

Na optuženičkoj klupi su i Kraljevićevi nadređeni, bivši načelnik Službe javne bezbjednosti Mane Đurić i komandir policije Radenko Stanić, koji su odgovorni za torturu i mučenje nekoliko stotina vlaseničkih civila u stanici policije.

Inače, Stanić je aktuelni pomoćnik ministra sigurnosti BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *