VIDEO: PROBLEMI S VODOSNADBJEVANJEM U GORAŽDU

Hits: 2036

Građani Goražda posljednjih mjeseci suočeni su s kontinuiranim prekidima u vodosnabdijevanju grada. Iz lokalnog komunalnog preduzeća tvrde da je uzrok čestim prekidima vodosnabdijevanja loše projektovan vodovod u koji su prije više od 15 godina ugrađene cijevi koje ne mogu dugo izdržati pritisak vode i dodaju da su i tada upozoravali na tu činjenicu.
U komunalnom preduzeću odbacuju odgovornost za takvo stanje i tvrde kako je za sve kriva loša izvedba projekta zamjene cjevovoda, odnosno ugradnja nekvalitetnih i nedogovarajućih cijevi.

[huge_it_video_player id=”27″]

“Radni pritisak u cjevovodu je 10,5 bara, nakon 15-20 godina eksploatacije cjevovod je sazrio za zamjenu. Kredit za koji su cijevi kupljene još nije otplaćen, a već se mora ponovo ulagati u cjevovod”, kaže Sadik Silajdžić, direktor JKP “6. mart” Goražde.
A kredit je uzet 1997. godine u iznosu od 3,7 miliona dolara. Dio tih sredstava iskorišten je za zamjenu cjevovoda sa, kako se ovih dana ispostavilo, nekvalitenim cjevima. Posljedice osjećaju građani, posebno oni čije se kuće nalaze na trasi vodovoda.
Iako je načelnik općine Muhamed Ramović na današnjoj pres-konferenciji govorio o rezultatima putovanja općinske delegacije u Tursku, sasvim je sigurno da u svjetlu posljednjih dešavanja građane to ne zanima, tako da se tema prekida vodosnabdijevanja nije mogla zaobići. “To jeste gorući problem godinama i borimo se s njim. Ohrabrujuće je da smo sa Saudijskim fondom planirali izmijeniti tih 12 kilometara sekundarne mreže”, kazao je Ramović.
Ipak, do realizacije projekta postavljanja novih cijevi, proći će još dosta vremena, što znači da će građani i dalje imati prekide u vodosnabdijevanju. Posebno u teškoj situaciji su građani koji stanuju na višim spratovima u zgradama, koji i u vrijeme, uslovno rečeno, normalnog snabdijevanja, gotovo da i nemaju vode u ljetnim mjesecima.

Izvor – Federalna.ba