(VIDEO) SENAD ČOLO IZ GORAŽDA ODLIKOVAN ZLATNOM ZNAČKOM CIVILNE ZAŠTITE

Hits: 601

Senad Čolo, deminer u penziji iz Goražda dobitnik je zlatne značke civilne zaštite za postignute rezultate u radu, organiziraju opremanju i jačanju sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara od prirodnih i drugih nesreća u FBiH. Dodjelu priznanja upriličio je Federalni štab na svečanoj sjednici povodom dana civilne zaštite.

–U mom dugogodišnjem radu u deminiranju bilo je mnogo odricanja, bilo je situacija koje nikad neću zaboraviti u životu, koje su se urezale u moje sjećanje a bilo je i dosta lijepih trenutaka i druženja –kaže Čolo.

Video: RTV BPK

Senad je pored deminiranja bio angažovan i u niz drugih segmenata zaštite i spašavanja. Prošao je sve odgovorne funkcije i terene od Drine do Save. Među najtežim zadacima kaže bilo je čišćenje Debelog brda kod Sarajeva. Posebno je ponosan na timove koji su u Goraždu i okolnim mjestima očistili značajne površine od mina što je ponekad zahtjevalo i alpinističke vještine.

–Pored deminiranja većina nas je prošla i dio alpinističkih obuka. Spašavanja na vodi pod vodom, na visinama –napominje Čolo

Kaže da je bilo i lijepih, ali i ružnih momenata u dugogodišnjoj karijeri.

Jedan od najtežihtrenutaka bio je prilikom našeg dolaska iz Tuzle u Praču, kad smo radili i kad je naš kolega Jašarević stradao –prisjeća se Čolo.

RTV BPK

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.