(VIDEO) ŠTRAJK UPOZORENJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA BPK: SPORAZUM SA VLADOM NI NAKON OSAM MJESECU NIJE PROVEDEN

Hits: 1129

Polusatnim štrajkom upozorenja uposleni u zdravstvu BPK Goražde dali su dodatno vrijeme Vladi BPK da primijeni granski kolektivni ugovor sa pripadajućim aneksom, potpisan još u februaru ove godine. Novi generalni štrajk nije isključen, kažu u Sindikatu, jer zdravstveni radnici u ovom Kantonu već su odstupili od prava koja im garantira kolektivni ugovor na nivou FBiH.

– Naše zahtjeve prilagodili smo situaciji u ovom Kantonu. To znači da naša satnica neće biti 2.35 nego 2.31 KM, da radno vrijeme ne bude 40 već 37.5 sati sedmično i da se noćni rad ne plaća 50 posto, kako stoji u granskom kolektivnom ugovoru, nego 30 posto. Nažalost i uz takvo popuštanje od strane Sindikata taj granski kolektivni ugovor nikada nije implementiran, a prošlo je osam mjeseci – kazao nam je Emir Baščelija, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

VIDEO: Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u BPK Goražde
Dogovor sa Vladom BPK postignut je početkom februara, nakon generalnog štrajka, koji ni sada nije isključen, ako izostane reakcija Vlade i Ministarstva zdravstva BPK. – Imamo najave da bi već danas, eventualno u ponedjeljak, trebali imati sastanak na kojem bismo riješili ove probleme i krenuli u usvajanje pravilnika o radu u zdravstvenim ustanovama, jer oni koji su trenutno ponuđeni nemaju saglasnost Sindikata. Generalni štrajk nije isključen, ali se nadam da neće doći do njega – dodaje Baščelija.

Zdravstveni radnici iz Goražda, te Općina Pale u FBiH i Foča u FBiH, uputili su podršku zahtjevima svojih kolega iz Sarajeva iz Zenice koji su također prinuđeni da se štrajkovima bore za svoja prava.

AVAZ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.