VIDEO/ U AFGANISTAN U MIROVNU MISIJU IDE LEJLA OMANOVIĆ IZ GORAŽDA

Hits: 9346

Uz prijatelje i obitelji svečanom ispraćaju Četvrte rotacije u misiji „Odlučna potpora“ u Afganistan su prisustvovali predstavnici zapovjedništava i jedinica Oružanih snaga BiH i najviši dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, na čelu s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, javlja Anadolu Agency (AA).
Svečanost ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru u Afganistanu, održana je danas u vojarni „Božan Šimović“, u Čapljini. Na fotografiji: Vojnik prve klase Lejla Omanović ( D. Maric - Anadolu Agency )
Svečanost ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru u Afganistanu, održana je danas u vojarni „Božan Šimović“, u Čapljini.
Na fotografiji: Vojnik prve klase Lejla Omanović (D. Maric – Anadolu Agency)
– S obzirom da je sudjelovanje u mirovnim misijama jedna od osnovnih zadaća oružanih snaga smatram da na ovaj način doprinosimo ugledu BiH u svijetu. S druge strane, pokazujemo našim partnerima u NATO-u da je Bosna i Hercegovina spremna i da zbilja može biti kredibilan partner zajedno sa svim ostalim članicama NATO-a kad govorimo o mirovnim misijama ali i sto tako odgovoru prirodnih katastrofa i nesreća. S obzirom da je NATO savez naš prioritetni cilj zajedno i sa članstvom u EU mislim da naši pripadnici Oružanih snaga sigurno doprinose tome da BiH između ostalog bude prepoznata i kao zemlja koja zaslužuje da bude dio kolektivne obitelji – kazala je ministrica Pendeš.
Prilikom svečanosti načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general pukovnik Anto Jeleč je s ponosom istaknuo vojnici i vojnikinje iz BiH više od 15 godina služe u mirovnim misijama u svijetu.
– Preko 1200 pripadnika je bilo u misiji, predstavljalo Bosnu i Hercegovinu i krčilo put ka euroatlantskim integracijama. Mi smo opredijeljeni da nastavimo tim putem i dalje upućivanjem pješačke postrojbe iz Četvrte pješačke brigade Oružanih snaga BiH u misiju danas ovdje u Čapljini činimo održivom tu aktivnost da budemo kredibilan i jednakopravan partner sa svojim prijateljima u svijetu na očuvanju mira. Pored pješaštva mi sudjelujemo i sa časnicima i dočasnicima u stožernom radu i vojnom policijom, a u narednom razdoblju nalazimo način da svoj doprinos povećamo u UN misijama – kazao je Jelač.

[huge_it_video_player id=”9″]

 

Vojnici se kako je naglasio za mirovnu misiju kvalitetno pripremaju i obučavaju i što je veoma značajno do sada nije bilo ni jednog incidenta.
– Imamo samo riječi hvale od naših partnera. U budućnosti očekujte da će Oružane snage BiH i njihovi predstavnici u mirovnim misijama u svijetu biti dobar ambasador i dobar promotor euroatlantskih integracija – poručio je Jelač.
Brigadni general i komandant 4. pješadijske brigade OS BiH Tomo Kolenda je naglasio da iz ove postrojbe u mirovnu misiju danas odlazi 45 pripadnika OS BiH od kojih su tri žene, a svi skupa će kako je pojasnio raditi na osiguranju baze.

Svečanost ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru u Afganistanu, održana je danas u vojarni „Božan Šimović“, u Čapljini. ( D. Maric - Anadolu Agency )

– Mogu kazati da smo mi kao brigada otvorili misiju ‘Odlučna potpora’. Iz ove brigade prva postrojba je otišla prije više od godinu i pol u misiju i očekujem da će ova postrojba također stručno taktički i tehnički izvršiti svoju misiju i vratiti se u našu domovinu – kazao je general Kolenda.
Poručnik Davor Vujevac ističe su vojnici prošli iznimno zahtjevne obuke kroz tri faze.
– U prvoj fazi bila je naglašena individualna obuka svakog pojedinca u drugoj fazi obuke bila je kolektivna obuka a u trećoj fazi je bila obuka za izvršenje ove misije Pored svih tehnika i procedura koje su prošli naglašen je i timski rad postrojbe. Izuzetno sam zadovoljan sa obučenima iz ove postrojbe i na najbolji način ćemo prezentirat našu državu BiH u islamskoj Republici Afganistanu – kazao je poručnik Vujevac.

Svečanost ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru u Afganistanu, održana je danas u vojarni „Božan Šimović“, u Čapljini. ( D. Maric - Anadolu Agency )

– Mislim da je za nas vojnike ovo jedno veliko životno i profesionalno iskustvo. Obitelj je velika podrška i mislim da bez njihove podrške ne bi bila tu. Očekujem da funkcioniramo kako veliki kolektiv. Kao braća i sestre da funkcioniramo tamo i da predstavimo Oružane snage Bosne i Hercegovine na najbolji mogući način – istakla je odlučna bh. Vojnikinja.
Izvor – AA, Federalna TV