(VIDEO) U BPK GORAŽDE PREGOVORI NA “DVA KOLOSJEKA” REALNA SAMO MATEMATIČKA KOALICIJA!

Hits: 227

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde aktuelni su razgovori o potencijalnim koalicijama. Za sada se razgovori vode u dva bloka, koja se naziru i to jedan kojeg za sada čine SDA i Liberalna stranka, i drugi koji podrazumijeva većinu ostalih stranaka.

Prošlosedmični pregovori o formiranju vlasti koje je u BPK Goražde inicirao NBL najavili su mogućnost formiranja široke koalicije u kojoj bi u vlasti učestvovale sve stranke koje su osvojile mandate u kantonalnom parlamentu (devet op.a.), osim SDA i Liberalne stranke.

S druge strane SDA je također počela pregovore, a Mirsad Žuga, predsjednik Povjereništva KO SDA Goražde najavljuje da će SDA krajem sedmice izaći u javnost sa zvaničnim informacijama o evetualnom dogovoru.

“Do kraja sedmice će u javnost izaći i neka druga vrsta dogovora koji će da budu, SDA je velika stranka i mi razgovaramo i sa svojom centralom. Neki dogovori postoje kao što vidite u drugim kantonima, stvari se okreću u nekom drugom smjeru, tako da će to biti nešto slično i u ovom kantonu”, izjavio je Žuga.

Komentarišući pregovore o uspostavljanju kalicije koju zagovara NBL kazao je da ništa nije završeno dok se ne potpiše.

“Dok se i zvanično ne potpiše i dok se vlast ne uspostavi ništa nije završeno. SDA vodi aktivnosti vezano za dogovor oko koalicije, i bez obzira na izjave koje su bile ovih dana i pregovore koje vodi NBL faktički ništa nije dogovoreno. Ljudi idu, razgovaraju isto kao što razgovaraju sa nama. Mi razgovaramo skoro sa svim partijama koje su dobile manadate u Skupštini BPK Goražde, istina nismo još razgovarali zvanično sa NBL-om što ne znači da nećemo. Nama je drago da imamo stranke i ljude koji žele sa nama da rade i to nije samo Liberalna stranka, to je određeni broj stranaka. Mi nismo ni sa Liberalnom strankom niti bilo kojom drugom nešto konkretno dogovorili, a kada bude konkretan dogovor javnost će biti obavještena”, izjavio je Žuga.

Rasim Mujagić iz Liberalne stranke tvrdi kako započeti pregovori o formiranju vlasti bez SDA i Liberale stranke ne vode nigdje.

“Pošlo se u određene pregovore na dva kolosjeka, prvi kolosjek je onaj koji “vodi nigdje” a drugi je kolosjek koji vodi u stvaranje koalicije koja će se desiti veoma brzo jer imamo obavezu prema građanima da napravimo koaliciju i da se usvoji budžet prije nove godine. Liberali ne dogovaraju koaliciju, ali ona je neminovna i neizostavna. To je Liberalna stranka, SDA i ovi drugi koji su otišli da vide šta se radi na sastanku br.1″, ističe Mujagić.

Dodaje kako ne postoje nikakve programske, već isključivo matematičke koalicije.

“Ovo su sve matematičke koalicije, a farsa je da se prave nekakve programske koalicije, od toga nema ništa, one se prave u predizbornim kampanjama. Matematika je neumoljiva i ta koja će naći 13, 14,15..znači matematika uvijek mora biti tu”, tvrdi Mujagić.

Predsjednik NBL Goražde Muhamed Ramović ranije je izjavio da pregovara sa svim strankama, osim SDA i LS-a, te da je blizu dogovora da novu parlamentarnu većinu u Skupštini BPK Goražde čine NBL, SBiH, SBB, SDP, DF, Goraždanska priča, Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka što je 16 od ukupno 25 poslanika u kantonalnom parlamentu, a što isključuje SDA i Liberalnu stranku.

rtvbpk.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.