(VIDEO+FOTO) DEMOGRAFSKI SUNOVRAT BPK GORAŽDE

Hits: 1128

Rezultati popisa stanovništva pokazali su kako je po broju stanovnika BPK na posljednjem mjestu u FBiH. Nimalo optimističnim rezultatima po ovaj dio naše zemlje dodatni je teret i podatak kako je starosna struktura stanovnistva veća od prosjeka FBiH.

U FBiH, BPK je kanton s najmanjim brojem stanovnika – njih svega 23.734 živi u ovom dijelu naše zemlje. Istovremeno, riječ je o kantonu čija je starosna struktura stanovništva, s nešto više od 38 godina, daleko iznad prosjeka u FBiH. U kontekstu objavljenih rezultata i činjeničnog stanja, zvaničnici u BPK-u nisu zadovoljni, ali neki od njih kazu da ti rezultati baš i ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu.

Premijer kanton Emir Oković navodi postojanje 26 hiljada zdravstvenih knjižica.

Iako su preliminarni rezultati pokazali da u ovom dijelu naše zemlje živi oko 27 hiljada stanovnika, zvanični rezultati, kojima je utvrđeno da je taj broj manji, iznenadili su i predstavnike vlasti u najvećoj općini kantona.

 

Video: Demografski sunovrat BPK Goražde

Goraždanski načelnik Muhamed Ramović smatra kako kako su neki popisani u RS-u zbog svojih imanja na tom prostoru.

Međutim, na vlastima je da sada utvrde aktivnosti da bi stanje u ovom kantonu bilo popravljeno.

Iako je činjenica da je tokom rata došlo do značajnih demografskih poremećaja kada je u pitanju broj stanovnika u Goraždu, činjenica kako u ovom dijelu naše zemlje nedostaje više od 15 hiljada stanovnika u odnosu na popis iz 1991. godine dodatni je znak za uzbunu kantonalnim i općinskim organima vlasti.

Izvor – Gorazde Portal, Federalna.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *