(VIDEO+FOTO) SKUPŠTINA BPK GORAŽDE USVOJILA BUDŽET ZA 2019.

Hits: 110

Primjedbe su se odnosile na smanjenje izdataka za boračke populacije, obrazovanje, ali i na povećanje izdataka za uposlene u kantonalnim organima

Pet dana prije isticanja roka primjene odluke o privremenom finansiranju, Skupština BPK Goražde usvojila je budžet za 2019. godinu i iznosi 39,4 miliona KM. Tokom diskusije iznesen je niz primjedbi na način raspodjele sredstava, ali prostora za povećanje pojedinih stavki nema, jer ukupan deficit BPK Goražde iznosi oko 7 miliona KM.  

Video: Usvojen budžet BPK Goražde za 2019 godinu.

Primjedbe su se odnosile na smanjenje izdataka za boračke populacije, obrazovanje, ali i na povećanje izdataka za uposlene u kantonalnim organima. 

– Sa septembrom prošle godine u Kantonu je bilo zaposleno 865 osoba. Plašim se da je taj broj sada veći od 900. Poslije izbora broj zaposlenih je veći za 30 ili 40 osoba – kazao je Emir Frašto iz SDP-a.

BPK je još u blokadi konstituiranja izvršne vlasti, jer je do sada izabrana samo predsjedavajuća Skupštine i konstituirani klubovi Bošnjaka i Hrvata, a procedura je osporena kod Ustavnog suda FBiH čija se odluka čeka. Klub poslanika SDA bio je podijeljen, pa su jedni učestvovali u većini koja je usvojila sporne odluke, dok su drugi Ustavnom sudu prijavili da su prekršeni Ustav i Poslovnik o radu Skupštine. 

– Ovdje se tek nazire nekakvo ašikovanje oko sklapanja nekakvog braka, a da li će on uspjeti u prvo, drugom ili trećem pokušaju, vidjet ćemo. Nemam nekih nagovještaja da se radi na formiranju novih većina i one trebaju biti usaglašene na nivou centrala – dodaje Rasim Mujagić iz Liberalne stranke.

Na sjednici su usvojeni i finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

AVAZ, rtvbpk.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.