(VIDEO+FOTO) U SARAJEVU ĆE VLAST ČINITI ŠEST STRANAKA, EDIN FORTO BUDUĆI PREMIJER

Hits: 89

Predstavnici šest političkih stranaka koje su dogovorile koaliciju u Kantonu Sarajevo (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda te NBL) danas su ozvaničili političku saradnju u narednom mandatu.

Milan Dunović (DF), Damir Mašić (SDP), Edin Forto (NS), Dino Konaković (NiP), Mirvad Kurić (SBB) i Ibrahim Hadžibajrić (NLB) potpisali su danas programski dokument čime su i zvanično oformili koaliciju u Kantonu Sarajevo.

Video: Edin Forto budući premijer u Kantonu Sarajevo

Na današnjem sastanku Edin Forto iz Naše stranke zvanično je predstavljen kao mandatar za sastav nove vlade u Kantonu Sarajevo.”Do sada su se programski dokumenti isključivo pisali na jedan ili dva lista A4 formata. Prepoznat ćete koje mjere je moguće provesti odmah. Želim reći da sam u ovom trenutku kandidat za premijera KS, moramo to potvrditi još zvanično na Skupštini KS”, rekao je Forto nakon potpisivanja sporazuma.

Ranije je ovaj blok izabrao Elmedina Konakovića za predsjedavajućeg Skupštine KS.

Tri stranke koje čine Bh. blok (SDP, NS i DF) međusobno će podijeliti ministarstva zdravstva, rada, socijalnih pitanja, raseljenih lica i izbjeglica, ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, pravde i uprave, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša te ministarstvo saobraćaja.

Kako nezvanično saznajemo, novi ministar zdravstva u KS bi mogao biti Benjamin Bejtović iz Naše stranke.

Njihovi partneri iz NiP-a, SBB-a i NBL-a međusobno će rasporediti ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, unutrašnjih poslova, privrede, kulture i sporta, finansija i boračkih pitanja.

Kako saznajemo Narod i pravda će dobiti sektor obrazovanja zajedno s NBL-om, MUP, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za boračka pitanja, dok će SBB dobiti Ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo privrede.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *