VISINA SADAKATU-l-FITRA IZNOSI 20, 10 i 7 KM

Hits: 3274

Ramazan je┬ámjesec posta, ibadeta, oprosta, blagostanja┬áali┬ái milosti, dobro─Źinstva prema siromasima koje se ogleda u davanju sadake, odnosno vitra.

Rije─Ź sadaka je arapska rije─Ź koja se udoma─çila i u bosanskom jeziku,┬á‘sadakah’ u arapskom jeziku izvedena je┬áiz rije─Źi sidk ┼íto zna─Źi istina, istinitost, iskrenost i ─Źvrstina.

Sadekatu-l-fitr je obaveza svakom muslimanu,┬ámaloljetnom, punoljetnom,┬ámu┼íkarcu i ┼żeni te slobodnom i robu.

Rijaset Islamske zajednice u BiH je utvrdio visinu sadekatu-l-fitra za ramazan 1438./2017.godine, te ove godine vitr┬áza podru─Źje Bosne i Hercegovine iznosi 20, 10 i 7 KM, a za podru─Źje bo┼ínja─Źke dijaspore od 20, 15,┬á10 eura ili u protuvrijednosti druge valute.

Vije─çe muftija utvr─Ĺuje visinu sadekatu-l-fitra, a polazna osnova za odre─Ĺivanje su vrijednosti utvr─Ĺene u prethodnoj godini i aktualne cijene prehrambenih proizvoda.

Vitr┬áse daje u vrijednosti jednodnevne hrane obveznika vitra, a ona┬ámo┼że biti i ve─ça od navedenog iznosa. Vitr┬áje du┼żan dati svako onaj ko ima opskrbu na dane Bajrama. Staratelj u porodici du┼żan je dati za svoje ─Źlanove porodice, ukoliko oni nemaju svojih sopstvenih sredstava iz kojih bi dali vitr.

Osoba koja nema imetka, nije obavezna izdvojiti vitr, ali osoba koja posjeduje imetak koji prelazi preko onoga ┼íto joj je potrebno za tro┼íkove u danu i no─çi Bajrama obavezna je izdvojiti sadekatul-fitr, ali ako ne posjeduje dovoljno sredstava, onda ─çe izdvojiti barem ─Źetiri pregr┼íti (namirnica).

Pohvalno vrijeme za davanje vitra je zadnja trećina ramazana, na bajramsko jutro, ali prije obavljanja bajram-namaza.

Tako─Ĺer se u ramazanu daje i fidja, odnosno, otkup za neispo┼ítene dane ramazanskog posta. Ukoliko musliman koji u toku ramazana nije postio odre─Ĺeni broj dana ili cijeli ramazan zbog opravdanih razloga, a koji smatra da ne─çe biti u stanju napostiti te dane, onda ─çe za svaki dan koji nije postio nahraniti jednog siromaha ili uplatiti fidju kojom ─çe se obaveza posta nadomjestiti. Visina fidje je kao i visina vitra.

Davanjem vitra┬átako─Ĺer se izra┼żava i zahvala Allahu na blagodati kojom je po─Źastio one koji su ispostili, koji su u namazu proveli i raznim dobrim djelima ispunili mubarek mjesec ramazan.

Prenosi se da je Muhammed a.s. naredio sadekatul-fitr kao ─Źi┼í─çenje za posta─Źa od ru┼żnih postupaka, grijeha, i kao hrana za siromahe, “onaj ko sadekatul-fitr izdvoji prije bajram-namaza, bit ─çe mu primljen, a onaj ko ga izdvoji nakon bajram-namaza, brojat ─çe se kao obi─Źna sadaka”.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.