VODENIM ĆIROM KROZ ČARI ISTOČNE BOSNE

Hits: 2718

Svima je poznato kakvim prirodnim ljepotama obiluje cijela BiH. No, istina je da svi njeni dijelovi nisu podjednako iskorišteni u turističke svrhe, iako to mogu biti. Takav je slučaj s Istočnom Bosnom.

Centralni događaj bila je dvoiposatna plovidba Limom, koja je započela u mjestu Setihovo ulazeći ubrzo u prelijepi kanjon okružen zelenilom i uzdignutim gorama. Vodenog Ćiru, brod koji može primiti i do 40 putnika, predvodio je iskusni kapetan Mile Miličević, dugogodišnji moreplovac koji je svoju karijeru svojevremeno gradio u Splitu, dok se na njegovoj palubi pjevalo i sviralo. Za gozbu je bila zadužena ljubazna ekipa Javne ustanove za turizam i sport Rudo upućujući nas u divote svog krajolika. Bila je to prilika i da se oprobaju slatki specijaliteti koje su napravile vrijedne ruke grupe žena okupljene u ruđanskom Centru za odgovornu demokratiju “Luna”.     

Plovni put u trajanju od dva i po sata prostire se nekadašnjom uskotračnom prugom. Moguće je organizovati i kraće vožnje, ovisno o željama turista.

Vrijedi također znati sljedeće: ako neko želi vjenčanje na netipičan način, svoju želju može ispuniti ploveći upravo kanjonom do Brodara, gdje se spajaju Lim i Drina. Pored jedne od zelenih uzvisina moguće se zaustaviti i popeti na vrh. I upravo tu možete ostaviti trag svečanog ulaska u zajednički život.

Gosti agencije M-97 tours prije plovidbe Ćirom posjetili su Ranč Brajlović, kojeg je izgradio uz obalu Drine u Ustikolini Husein Sejo Brajlović, prošetali Goraždom uz pratnju lokalnih domaćina, te večerali u restoranu Panorama koji se nalazi na području Višegrada.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *