ZA NALAZIŠTE GIPSA NA PRESJECI KOD USTIKOLINE ZAINTERESOVANI INVESTITORI IZ NEKOLIKO ZEMALJA

Hits: 2848

 Za najdalje mjesec dana trebao bi biti raspisan tender za dodjelu koncesije za eksploataciju i preradu gipsa na lokalitetu Presjeka kod Ustikoline. U toku je revizija pripremljene dokumentacije. Za jedno od rijetkih nalazišta na Balkanu, koje se prostire na prostoru dugom oko tri kilometra i posjeduje zalihe dovoljne za eksploataciju u narednih 50 godina, zainteresirani su investitori iz Austrije, Švedske, Azerbejdžana, Irana, a u Ministarstvu privrede BPK posebno su obradovani kontaktima sa kompanijom „Knauf“, kao svjetskim liderom u ovoj oblasti. 

– Prihodi ostvareni po osnovu naknada za koncesiju obično ne pokrivaju štetu koja nastane eksploatacijom, pa smo odlučili da ovu koncesiju mora pratiti i izgradnja pogona za preradu gipsa. Na nivou ambasada u našoj zemlji proveli smo jednu promotivnu aktivnost i svakoj od njih ćemo dostaviti javni poziv kada on bude objavljen jer imamo uvjeravanja da oni u svojim državama imaju investitore koji će biti zainteresirani – kazao nam je ministar privrede BPK Goražde, Meho Mašala.

Vrijednost investicije ovisit će od ponuda zainteresiranih kompanija, ali u ovakve pogone ovisno od veličine fabrike i vrste opreme, potrebno je uložiti od 8 do 20 miliona KM, a u eksploataciji i preradi bi trebalo raditi do 100 radnika.

– Time bismo riješili problem nezaposlenosti na području Općine Foča u FBiH – ističe Mašala.

AVAZ