ZA NEZAPOSLENE PORODILJE U BPK 149 KM MJESEČNA NAKNADA!

Hits: 1317

U Banjoj Luci jučer je održan protest na kojem je traženo da Narodna skupština RS donese zakon prema kojem bi materinski dodatak od 405 KM trebale dobiju sve nezaposlene majke djece koja nisu navršila godinu, a u određenim slučajevima i godinu i po, a ne samo majke djece rođene u decembru ove godine.

Diskriminatoran stav

O porodiljskom zakonu jučer je vođena rasprava u NSRS, ali do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“ poslanici još nisu glasali o njemu. Mnoge nezaposlene majke taj prijedlog smatraju diskriminacijom, pa traže da se dodatak isplaćuje 12 mjeseci od rođenja prvog djeteta, a za blizance, treće i svako naredno 18 mjeseci.

I u Federaciji su nezaposlene majke tražile više naknade na brojnim protestima, ali njihov vapaj niko nije čuo. Izuzetak je poslanik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz, koji je sredinom novembra inicirao donošenje zakona kojim bi bili osigurani jedinstvena prava i naknade za sve porodilje na području cijele Federacije.

Sabina Rizvanović nezaposlena je porodilja iz Sarajeva. On prima 180 KM mjesečno, a dobila je, kaže, i jednokratnu pomoć od 200 maraka, ali to nije dovoljno za pelene, hranu za bebu…

– Sve je skupo, a nama daju naknade na kašičicu. Žalosno je da zbog mizernih naknada sve više mladih žena izbjegava da zatrudni. Zbog toga se rađa sve manje beba. Iskreno, i ja sam bila u panici, jer muž radi sezonske poslove. Ali, da Bog neku nafaku – kaže ona i ističe da bi bilo dobro izjednačiti naknade svim porodiljama.

Ima slučajeva da porodilje iz Sarajeva idu u Istočno Sarajevo i tamo se prijavljuju i rađaju, jer je dječiji doplatak viši.

Kako koji kanton

Naknade za porodilje u Federaciji razlikuju se od kantona do kantona, a zavise i od toga da li je žena zaposlena ili ne. One koje nemaju posao u Unsko-sanskom kantonu prime jednokratnu pomoć od 100 KM, a u Posavskom šest mjeseci po 300 KM.

U Sarajevskom kantonu ta naknada je 180 KM u prvih šest mjeseci, a u Zeničko-dobojskom nezaposlene porodilje dobiju 258 KM jednokratne pomoći i po 72 KM u prvih šest mjeseci.

Na drugoj strani, zaposlene porodilje u nekim kantonima dobivaju maksimalan iznos plaće ako rade u vladi ili općinama.

Naknade za nezaposlene porodilje 

– 180 KM naknada u Kantonu Sarajevo u prvih šest mjeseci

– 100 KM jednokratna pomoć u Unsko-sanskom kantonu

– 300 KM u prvih šest mjeseci u Posavskom kantonu

– 72 KM u prvih šest mjeseci plus 258 KM jednokratne pomoći u ZDK

– 149 KM mjesečna naknada u Bosanskopodrinjskom kantonu

– 100 KM u prvih šest mjeseci i 500 KM jednokratne pomoći u Zapadnohercegovačkom kantonu

– 100 KM jednokratne pomoći u Livanjskom kantonu

– 480 KM jednokratne pomoći u Srednjobosanskom kantonu

– 400 KM jednokratne pomoći u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.