Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /var/www/wp-content/plugins/af-companion/inc/demo-importer.php on line 78
ZATRAŽENE SVE INFORMACIJE IZ ZAGREBA: INSPEKCIJA ŽELI PODATKE O SEBIJI – Goražde na jednom mjestu.

ZATRAŽENE SVE INFORMACIJE IZ ZAGREBA: INSPEKCIJA ŽELI PODATKE O SEBIJI

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo zatražila je, putem međunarodne pravne pomoći, podatke od obrazovnih institucija Hrvatske kako bi se provjerilo školovanje Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u ovoj državi, saznaje „Avaz“.

Šta se čeka

Zahtjev za dodatnim provjerama uslijedio je nakon što inspekciji na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nije predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Inspekcija je okončala nadzor prije mjesec, ali, budući da tada nisu dobili svu potrebnu dokumentaciju, najavili su dodatne provjere.

Saznajemo da je zatražena kompletna dokumentacija o Sebijinom školovanju u Zagrebu koja se odnosi na uvid u nastavne planove i programe te fond sati časova predavanja. Ovi podaci ranije nisu bili dostavljeni ni Univerzitetu u Sarajevu (UNSA).

U međuvremenu, inspekciji su proslijeđeni podaci rektora UNSA-e koji su stigli iz Zagreba, a u kojima se navodi da ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima Sebije Izetbegović u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Radi se o fotokopiji indeksa izdatog u Zagrebu 2. marta 1993. godine, za koji je utvrđeno da nije vjerodostojan.

Krivično djelo

Na taj način u pitanje se sada dovode i magisterij i doktorat Sebije Izetbegović. Sada je upitno i njeno daljnje akademsko napredovanje.

Još je pitanje šta će sada uraditi Tužilaštvo Kantona Sarajevo jer je dopis iz Zagreba dokaz da je “školovanje” Sebije više nego sporno i da se opravdano sumnja da je riječ o krivičnom djelu. 

Zvanje asistenta

Inspekcija je prošli mjesec utvrdila da je za izbor asistenta bila potrebna ukupna prosječna ocjena 8, a iz predmeta za koji se konkurira za asistentsko mjesto 9.

Međutim, Izetbegović je imala prosjek 7,38, a iz predmeta Ginekologija i akušerstvo, za koji je izabrana u zvanje asistenta – 7.

– U periodu kada je imenovana kandidatkinja izabrana u akademsko zvanje asistenta, na Medicinskom fakultetu je bila praksa da se za asistente na određene predmete biraju kandidati koji posjeduju specijalistički ispit iz oblasti na koju se biraju, a što je kandidatkinja Izetbegović posjedovala – rekli su iz tada iz inspekcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: