ZBOG PAUŠALNIH UGOVORA NA TUNELU HRANJEN VLADA FBiH ANGAŽUJE EKSPERTE IZ AUSTRIJE

Izvođenje radova na tunelu Hranjen rađeno je bez postojanja projekta, a obračun za izvođenje radova je prdeviđen paušalno, što je izazvalo niz problema u samoj realizaciji koja prije svega podrazumijeva nedostatak novca za završetak radova.

O ovom problemu je v. d. direktora JP Autoceste Elmedin Voloder danas u Mostaru informirao Vladu Federacije BiH, koja je na sjednici održanoj 19. augusta zatražila informacije o implementaciji projekta izgradnje brze ceste Prača – Goražde, dionica tunel Hranjen.

Voloder je naglasio da tunel Hranjen nije ugovoren u kompletnom iznosu te da je predviđen tada procijenjeni budžet 250 miliona KM.

“Zato što se znalo da je skup projekt Vlada FBiH je odlučila tada da se odradi dio projekta koji podrazumijeva da se probije cijev i da se uradi primarna podgrada, a nastavak aktivnosti na ostalim dijelovima koji se tiču kolovoza, konstrukcije asfalta i rasvjete je zamišljen u sljedećim fazama. Prilikom izgradnje u želji da se što prije realizuje projekt po preporuci JP Autoceste FBiH, Vlada se odlučila za primjenu takozvanog modela ugovaranja putem ‘žutog fidika’, što podrazumijeva da ne postoji projekt, niti istražni radovi na osnovu kojih se izvode radovi”, objasnio je Voloder.

Ističe da je to bilo dosta otežavajuće za realizaciju ugovora s obzirom na to da ne postoji iskustvo na ovim prostorima inžinjera koji su radili na ovom projektu te se došlo do informacije da se izgradilo oko 37 posto tunela, a da su potrošena sredstva.

“Sredstva nisu potrošena, imamo još sredstava, radovi se izvode, istina u slabijem intenzitetu. Oni će se nastaviti i neće biti prestanka radova za raspoloživi budžet kojim sada raspolažemo. Ono što je činjenica, jeste da su tu geološki uslovi složeniji nego što je bilo zamišljeno tada. Došlo je do toga da su predviđeni radovi skuplji od onih koji su bili zamišljeni”, objasnio je Voloder.

Ističe kako je predložio da Vlada FBiH za nastavak rada osigura po zakonu o javnim nabavkama onoliko koliko može, a to je 20 posto na ugovorenu vrijednost da radovi ne bi stali.

“Otprilike od sadašnja dva kilometra, koliko je probijeno od ukupne dužine, još će biti kilometar i 300 metara do 1,5 kilometara probijeno s primarnom podgradom, a za ostatak ukupnog projekta trebat će vremena i novca”, ističe Vloder.

Nakon iznesenih detalja o problemima paušalnog ugovora, zbog kojeg obračun dosad izvedenih radova nije bio usaglašen s investitorom i izvođačem, odnosno nadzorom, Vlada FBiH se po preporuci JP Autoceste opredijelila u cilju završetka projekta angažovati eksperte iz Austrije.

“Angažovat ćemo eksperte koji imaju više iskustva iz ove oblasti, a radi se o ljudima s međunarodnim iskustvom koji dolaze iz Austrije i koji će nam pomoći u realizaciji ovog projekta da sada paralelno s izvođenjem radova podvučemo crtu i da znamo tačno koliko smo dužni izvođaču radova i koje poslove treba završiti taj novac. Tako ćemo osigurati da završetak radova bude bez opterećenja o kojem sada mislimo i razmišljamo”, kaže Voloder.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić ističe da je politika i opredijeljenost Vlade FBiH da se tunel Hranjen neće prestati graditi i da će biti raspoznat u svakom narednom budžetu dok se ne završi, ne samo tunel Hranjen, nego i veza Sarajeva i Goražda.

Zaključeno je da će se raditi na tome da se u budžetu osiguraju sredstva svake godine onoliko koliko može da se taj projekt završi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: