ŽIVOTNA FILOZOFIJA PINK NAOČARA

Hits: 497

Puhao je jugo, Merkur je ušao u retrogradnu fazu i svako koga bih susrela upitao bi me, sljedećim redoslijedom, ‘’a šta ima kod tebe… šta ima još’’.

Bavila sam se sizifovskim rudarstvom koje se od običnog sizifovanja razlikuje, pa je l’, po tome što se ovo obično odrađuje na svježem zraku. Pisala sam mailove koristeći riječi koje koriste ozbiljni autori, riječi kao ‘’diskurs’’ jer, vjerujte, nema ozbiljnog teksta bez riječi ‘’diskurs’’ u tekstu ili ‘’paradigma’’.

Životne poteškoće

Na taj način je najbolje pokazati svoju ozbiljnost, takoreći, paradigmu diskursa. Ubacila bih ponekad i riječ premordijalno. Želim da čitatelj shvati kako sam čitala i o historiji čovječanstva. Potom mi je dejstvom retrograda stradao prvo mobitel, pa su mi hakeri ušli na Facebook profil, a treći dan sam zatekla izgreban auto i to po haubi i krovu. Potom sam random tipu na telefon objasnila da ne postoji riječ ‘’sviju’’, kako bi mi on nakon 10-ak minuta porukom objasnio da nije imao vezu. Valjda te veza opismenjuje, šta li. Habitirao je u celibatu, zapravo ne, nije imao ozbiljnu vezu. Tako sam odustala od ozbiljne veze. Neću se držati za ruke kroz Titovu i ići okolo upoznavati njegove prijatelje, dakle, ostajem usidjelica. U momentu kada ste pomislili da sam zbog ispravke ‘’sviju’’ jedan ozbiljan, načitan autor, obavještavam da sam i od tog odustala shvativši kako je jedan ozbiljan autor uglavnom muško, u svakom tekstu koristi riječ ‘’diskurs’’, većinom analizira i piše o politici i piše za Feral Tribune. Ako mi se ne ostvare spisateljski snovi, preostaje mi da nekako pokušam nešto učiniti pravosudnim ispitom i zvanjem magistra prava. Ups, dženderi, magistrice. Ziher.

Potom mi je u telefonskom razgovoru citiran poznati mahalski filozof Gumeni i meni su se otvorile oči. ‘’Ko ne šuta, taj neće zabiti gol’’. Nesuvisla lupetanja, eh, tako sam se odrekla ziherašenja. Znate šta je ziher? Kad ono u svemu kalkuliraš i ideš na sigurno, računaš na pretpostavke ako učiniš to-i-to, desit će se to-i-to, pa pokušavaš biti ‘’objektivan’’.

Šta je objektivnost? Rezultat. Postignuće. Vratit ću se na trenutak na nogometnu filozofiju i šutiranje. Ne, ne sjedim ispred TV-a i ne gledam utakmice. Razgovaram sa prijateljem na telefon i tako mu taksativno navodim sve te nepotrebne poteškoće sa kojima se susrećem u posljednje vrijeme, a koje nisam mogla predvidjeti niti sam mogla uticati na njih. Taj moj prijatelj se zaista susreo sa stvarnom životnom poteškoćom koju nikako nije mogao predvidjeti. Situacija kada se zaista borite za golu egzistenciju i odgovorni ste za još dva maloljetna života. Netko drugi na njegovom mjestu bi poklekao, proklinjao život, žalio se i vegetirao. On nije. Stvorio je svoju ličnu imperiju. Naučio me nekoliko pravila. Prvo je, naravno, da nema pravila. Drugo je da nabacim pink naočale i bez obzira na sve, ali istinski i kad se sve ruši, mislim pozitivno. Glossy floskula, reći ćete. Treće je da naučim biti hitra i brzo djelovati, pogotovo kada treba križati ljude. Spore ljude, one koji su u nedoumici, nesigurni, one koji prije svega nisu sebi lojalni, pa ni drugom. Četvrto je da će pravi ljudi uvijek naći način da budu i ostanu dio mog života, ma kakav oblik bio u pitanju. Ako opet to prevedemo na nogometni diskurs (primjećujete šta upravo činim?), navijač ostane vjeran klubu i kada gubi. Peto je da ne odustajem od svojih želja i da uvijek stremim ka visokim ciljevima, ali da budem zadovoljna i sa dostignućem koje je malo ispod najviše razine. Šesto je da ostvarenje želja nema rok.

Borba do cilja

Prepričao mi je tu neku foru sa nogometom, Liverpoolom i davanjem golova u 94. minuti. To je, ako sam dobro shvatila te nogometne fazone, ono kad svi dignu ruke od utakmice, misle da je sve gotovo, Liverpool krene zabijati golove. Sedmo je kako nije smisao čak ni taj krajnji cilj, već borba koja vodi do cilja. Sav trud, rad, energija, poteškoće koje prolazimo da bismo ostvarili rezultat.

Nekako je najveće postignuće svaki dan, iznova, prema svakom, biti pozitivan, tražiti pozitivno u svemu i bezuvjetno vjerovati u sebe i svoj uspjeh. Tada istinski pobjeđuješ.

oslobodjenje.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.