Hits: 66

Problemi oko prijevoza u─Źenika u Gora┼żdu kulminirali, vlast ka┼że da je prona┼íla rje┼íenja

Ministar obrazovanja BPK Gora┼żde Arman Be┼ílija oglasio se povodom problema s prijevozom u─Źenika isti─Źu─çi da je na pomolu kona─Źno rje┼íenje za u─Źenike osnovnih ┼íkola.

Konkretna rje┼íenja kada je rije─Ź o prevozu srednjo┼íkolaca na podru─Źju BPK Gora┼żde tokom dana bi trebali ponuditi ┼íkolski odbori. Podsjetimo da je proteklih dana kulminiralo nezadovoljstvo roditelja, djece i javnosti op─çenito zbog problema oko prevoza u─Źenika.

Vlada BPK Gora┼żde donijela je nekoliko odluka koje se ti─Źu prijevoza, izme─Ĺu ostalih i da ┼íkole putem javnih nabavki osiguraju prijevoz u─Źenika, za ┼íto je pripremljena i tenderska procedura.

ÔÇťMi imamo kapaciteta da se nosimo s tim i sa direktorima osnovnih ┼íkola donijeli smo odluku da oni direktno sklapaju sporazume i koriste sva vlastita prevozna sredstva, danas ─çemo rije┼íiti problem ┼íto se ti─Źe osnovnih ┼íkola. ┼áto se ti─Źe srednjih ┼íkola o─Źekujemo odgovore ┼íkolskih odbora. Zaklju─Źkom vlade osnovne i srednje ┼íkole su zadu┼żene da provedu konkurenstske postupke, tako da se nadam pozitivnim odgovorima od ┼íkolskih odbora kako bi odmah krenuli u postupak konkurentske nabavkeÔÇŁ, ka┼że Arman Be┼ílija, ministar obrazovanja BPK Gora┼żde

Ovaj na─Źin prakti─Źno osigurava proceduralno kra─çi put, a ministarstvo je u saradnji sa ┼íkolama sa─Źinilo i plan kori┼ítenja vlastitog kombi prijevoza. ─îak i sa pozitivnim ishodom ostaje gorak okus zbog ─Źinjenice da se cijeli problem prelamao preko prava djece na ┼íto su ukazali i njihovi vr┼ínjaci ali i roditelji.

ÔÇťMoja kona─Źna inicijativa je kupovina ┼íkolskih autobusa, kombija, mini busa, jer to je dugoro─Źno rje┼íenje. Ne mo┼żemo dozvoliti da bilo koji vanjski faktor i utjecaj blokiraju obrazovni sistem, do┼íli smo u situaciju gdje vi radite i ┼żelite da svako dijete ide u ┼íkolu i onda zbog vanjskih okolnosti i vezanih ruku ne mo┼żete da ostvarite taj ciljÔÇŁ, ka┼że Be┼ílija.

U Pra─Źi su, primjerice, nabavkom ┼íkolskog kombija osigurali prevoz za sve u─Źenike ─Źime je ukupan tro┼íak prema analizi ministarstva, pokazalo se, duplo manji.─îemu ili kome je onda zakonom uokvirena procedura bila naklonjena? Ko je to trebao davno aktualizirati, ┼íta rade druge poluge demokratskog sistema? ┼ákolstvo je samo jedan od primjera na kojem je prakti─Źno zakazao.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.