ALARMANTNO! ZA 30 DANA UMRLA 31 BEBA

Hits: 1310

U Federaciji BiH u prvih šest mjeseci ove godine umrlo je 78 dojenčadi, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Posljednji mjesec koji je Zavod obradio je juni i samo u tom mjesecu umrlo je 23 dojenčadi, a osmero djece je rođeno mrtvo, što dovodi do stravičnog podatka da je za 30 dana umrlo 31 dijete!

Svi šute – Živorođenim djetetom smatra se svako dijete koje pri rođenju diše i pokazuje druge znakove života kao što su kucanje srca, pulsiranje pupčane vrpce i jasni pokreti voljnih mišića. Ako dijete ubrzo nakon porođaja umre, prvo se registrira kao živorođeno, a zatim kao umrlo dojenče – pojašnjavaju iz Zavoda. Samo u Tuzlanskom kantonu u junu umrlo je njih 10. O ovome se uglavnom šuti, budući da malo ko od ljekara želi javno saopćiti da su djeca mahom umirala od srčanih anomalija jer u zemlji nemamo dječijeg kardiohirurga koji bi ih nakon ustanovljene anomalije odmah operirao.

U Tuzli je, kako saznajemo, vladalo pravo vanredno stanje zbog situacije jer su ljekari, jednostavno, bili nemoćni da bilo šta učine i spase oboljelu djecu, posebno što je izmještanje u neki od inozemnih centara podrazumijevalo aktiviranje federalne administracije. Prema informacijama „Avaza“, jedna sedmomjesečna beba je, čekajući posljednji trenutak da bude izmještena u Ačibaden kliniku, umrla na letu za Tursku.

Jedini kardiohirurg U BiH 22 godine nakon rata nije odškolovan nijedan dječiji kardiohirurg niti je u nekom od kliničkih centara ustanovljena klinika u kojoj bi se stvorili uvjeti za rad dječijih kardiohirurga. Jedini dječiji kardiohirurg koji je u Kliničkom centru u Sarajevu, uz mentorstvo doktora iz inozemstva, radio operacije kod djece napustio je BiH i trenutno radi u Norveškoj.

AVAZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *