BILAL ČAUŠEVIĆ I HARIS KANLIĆ MLADIĆI IZ GORAŽDA SVOJIM PRIMJEROM POTIČU NA POZITIVNE PROMJENE U DRUŠTVU

Hits: 1273

Brojni Goraždani i građani BiH ostali su impresionirani pričom o dvojici mladića iz Goražda apsolventima Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva Harisu Kanliću i Bilalu Čauševiću koji su samostalno podigli plantaže maline. Odlučni da pomognu roditeljima u finansiranju svog školovanja, ali i da ono što nauče na predavanjima, primijene i u praksi, ovi vrijedni momci u okolici Goražda obrađuju nekoliko dunuma zasada. Ovo je zaista pozitivan primjer u vremenu kada su sve vrijednosti devalvirale.

Tim povodom danas je u Maloj sali Gradske uprave Goražde upriličen prijem za ove vrijedne mladiće. Prijem je upriličen od strane Gradonačelnika dr.sci. Muhameda Ramovića, koji je na ovaj način želio pružiti podršku i pohvaliti angažman naših sugrađana Harisa Kanlića i Bilala Čauševića.

U Kodžaga Polju, Kopačima i Mujković Polju dvojica studenata Odsjeka voćarstva, vinogradarstva i biljne proizvodnje obrađuju nekoliko plantaža malina. – Ja i on sami na dunum i po ove plantaže. Prema pravilu, na dunum i po potrebna su tri-četiri čovjeka da stignu sve, a mi još studiramo. Ima posla, ali nekako stižemo uz Božiju pomoć, polako sve – dodaje Bilal Čaušević. Osim što proizvedu malinu, ovi mladi ljudi je i prerađuju, a sa prirodnim i zdravim proizvodima pojavljuju se i na sajmovima. – Do sada smo radili sokove od maline, džemove, slatka, ali i od šljive, dunje, višnje. Za sada je dobro – kaže Kanlić. Obojica imaju sokovnike pa, uz pomoć roditelja, sve završe. Sve je domaće, samo malina i šećer, bez ikakvih dodataka.

Zahvaljujući znanju koje su stekli učenjem i analizama zemljišta koje su sami uradili, već u prvoj godini Haris i Bilal postigli su maksimalne rezultate. Osim praktičnog znanja u proizvodnji, sada su svjesni i problema koji usporavaju razvoj poljoprivrede u BiH, a najveći je što država ne podržava domaću proizvodnju. Kada se tome dodaju preniske otkupne cijene maline, situacija postaje još i teža.

Gradonačelnik Ramović je osim riječi podrške Harisu i Bilalu uručio i skromne novčane nagrade kao poticaj za još veći angažman i zalaganje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.