BPK GORAŽDE: LOPTICA SE PREBACUJE, A MINISTAR FALSIFIKATOR I DALJE U FOTELJI

Hits: 173

Iako je sredinom marta ove godine Predsjedništvo SDA zadužilo Kantonalni odbor SDA Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da pokrene proceduru smjene, Nudžeim Džihanić i dalje je ministar finansija u Vladi tog kantona.

U skladu sa zaključkom Predsjedništva stranke, Povjereništvo SDA u Goraždu naložilo je pokretanje procedure razrješenja, ali od tada nisu pokrenuti bilo kakvi koraci u tom smjeru.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća kaže da kantonalni premijer Emir Oković skupštinskoj Komisiji za izbor i imenovanja još nije dostavio odluku o razrješenju Džihanića, a premijer naglašava da čeka normalizaciju odnosa u Skupštini i među njenim rukovodstvom.

Obuća ne spori da postoje problemi u radu Skupštine, te naglašava da je godišnja sjednica završena neusvajanjem dnevnog reda, a propala su i dva pokušaja dogovora Kolegija o zakazivanju redovne sjednice.

– Što se tiče redovne sjednice Skupštine tek ću naredne sedmice da zakažem kolegij. Imali smo situaciju da je godišnja sjednica završena neusvajanjem dnevnog reda a prethodne sjednice kolegija prošle su bez utvrđivanja termina za održavanje redovne sjednice tako da postoje određene potrebe za komunikacijom s koalicionim partnerima – kaže Obuća, navodeći da u Skupštini participira veliki broj političkih subjekata te da je potreba za stalnim razgovorima konstantna.

Dodaje da tačka u vezi sa razrješenjem Džihanića nije još delegirana prema Skupštini te pojašnjava da je procedura takva da premijer treba donijeti odluku o razrješenju te je uputiti Komisiji za izbor i imenovanje. Nakon toga Komisija Skupštini predlaže odluku o davanju saglasnosti na odluku premijera.

S druge strane, premijer Oković kaže da čeka normalizaciju odnosa u Skupštini te da će, nakon što Kolegij postigne dogovor o sazivanju redovne sjednice, dostaviti odluku o Džihanovićevom razrješenju.

– Stvar je sasvim jasna, postoji odluka o tome da se ministar razriješi i sada je samo pitanje procedure. Sa strane premijera je apsolutno jasno koje su dalje aktivnosti i to će biti učinjeno kada na nivou Kolegija bude postignut dogovor o zakazivanju sjednice – kaže Oković te tvrdi da će se odluka o razrješenju ministra naći na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine.

Također, navodi da je druga mogućnost podnošenje i priihvatanje ostavke, o čemu se, kaže, razgovara sa Džihanićem.

Džihanić je, podsjećanja radi, poslovnu i političku karijeru gradio na faksifikovanoj diplomi. Najprije se uspio zaposliti u JP “Bosansko-podrinjske šume”, a zatim se sa lažnom diplomom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu nametnuo na poziciju kantonalnog ministra finansija. Prevara je otkrivena zahvaljujući anonimnoj prijavi, istragom je utvrđeno da je prijava osnovana, a ministar falsifikator se najprije izjasnio da nije kriv, da bi tokom suđenja priznao krivicu i postigao nagodbu sa Tužilaštvom BPK.

Osuđen je na uvjetnu kaznu u trajanju od tri mjeseca, a ta presuda u pravnom smislu nije značila automatsko povlačenje sa ministarske pozicije jer je, kako se u njoj navodi, kasnije diplomirao na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom.

faktor.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.