BPK GORAŽDE: ZAMRZNUTA ODLUKA O ŠTRAJKU UPOSLENIH U ZDRAVSTVU

Kantonalni odbor Nezavisnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici donio je odluku o zamrzavanju početka štrajka najavljenog za sutra.

Već sutra najavljen je nastavak mirovnog procesa s Vladom BPK Goražde.

Prema riječima predsjednika Sindikata Emira Baščelije, odluku o zamrzavanju štrajka u sindikatu su donijeli nakon analize toka pregovora, u cilju, kako su istakli, postizanja dogovora sa vladom, kao i u svrhu dobrobiti zdravlja sugrađana, kontinuiteta u njihovom ostvarivanju zdravstvene zaštite i sprečavanju pogoršanja zdravlja kod hroničnih pacijenata.

“Dobili smo ko zna koji po redu poziv od Vlade BPK Goražde i htjeli smo da izađemo u susret prije svega građanima, ali i svima nama u nadi da ćemo postići kompromis sa mirovnim vijećem”, kazao je Baščelija.

Nastavak mirovnog procesa sa Vladom BPK planiran je za sutra. U sindikatu kao krajnji ishod očekuju uspostavu adekvatnog, nediskriminišućeg, humanog i profesionalnog odnosa prema zdravstvenim radnicima s poboljšanjem materijalnog, radnog, sindikalnog statusa, kao i međuljudskih odnosa.

“Kompromis je potpisivanje kolektivnog ugovora na obostrano zadovoljstvo. Mi smo jasni u našim stavovima, a na koji način i kako ćemo to postići, vidjećemo. Mi smo podnijeli zahtjev za linearno povećanje koeficijenta na osnovu našeg kolektivnog ugovora koji je Vlada dužna poštovati, a s obzirom da je sindikat doktora medicine i stomatologije dobio povećanje za 0,4, i mi isto tražimo. Moram naglasiti da će se značajna sredstva opet vratiti kantonu, odnosno Zavodu. U odnosu na ostalih deset kantona, po primanjima zauzimamo neslavno sedmo mjesto u Federaciji BiH na kojem bi ostali i sa ovim povećanjem”, kazao je predsjednik NSS uposlenih u zdravstvu BPK Goražde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: