DOKAPITALIZACIJA FIRME ŠEH-IN: TUŽILAŠTVO BPK ODUGOVLAČI ISTRAGU O KRIMINALU GORAŽDANSKIH MOĆNIKA

Hits: 2541

Piše: Amarildo Gutić

Prije dvadeset godina u Goraždu je osnovana firma “Šeh-in” u vlasništvu tamošnje Organizacije porodica šehida i poginulih boraca. Dobit firme trebala je biti usmjerena na zapošljavanje i školovanje boračke populacije i članova njihovih porodica. Za početak je otvorena benzinska pumpa, te najavljeno širenje poslovanja. Bilo je to vrijeme kada su pristizale desetine miliona donacija iz arapskih zemalja za ovakve projekte. No, najveći dio tog “kolača” završava u džepovima SDA-ovih tranzicijskih tajkuna. Nešto kasnije doći će oni i po preostale mrvice…

Nakon osam godina sarajevski “Unis institut” dokapitalizira “Šeh-in”, tačnije dobija na poklon 70 % vlasništva ove firme. Ostvareno je to uz pomoć rukovodstva firme. Kada je pojedinim članovima Organizacije porodica šehida i poginulih boraca postalo jasno da više ne upravljaju firmom, počinje istraga o ovoj transakciji, koja traje od 2010. godine.

Lažni potpisi i završni računi

Upravni odbor firme “Šeh-in” je 19.9.2005. donio odluku o dokapitalizaciji firme. Pozvali su se na navodno ovlaštenje Skupštine Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Goražde od 30.6.2003. da UO u njeno ime donosi sve odluke. Dva dana kasnije predsjednik UO Ahmet Hubjer potpisuje predugovor o dokapitalizaciji, a 12.10.2005. i Ugovor o prenosu 70 % udjela firme “Šeh-in” na “Unis institut”. Inspektori Federalne uprave policije utvrdili su niz nezakonitosti u ovom postupku.

–  Sjednica Skupštine uopšte nije održana 30.6.2003.

–  Odluka Skupštine broj 1-214/03 kojom ovlaštuje UO za dokapitalizaciju je falsifikat kao i potpis predsjednika Skupštine PŠ i PB BPK  Nedžiba Kanlića.

– U knjizi protokola pod brojem 1-214/03 zavedena je potvrda za svrhu upisa u studentski dom.

– Predugovor o dokapitalizaciji sa “Unis institutom” je potpisan dan prije nego što je zasjedala Radna grupa koja je navodno rapravljala o sadržaju predugovora !?

– Lažiran je bilans stanja, fiktivnim prikazom da “Šeh-in” negativno posluje.

Nedvosmislen je zaključak da je dokapitalizacija bila paravan za  prenos 70 % vlasništva na “Unis institut”, ne samo iz izvještaja FUP-a nego i sudskog  vještaka ekonomske struke Almine Raščić. Ona je dodatno utvrdila da su novi (su)vlasnici nakon potpisanog ugovora o dokapitalizaciji zadužili “Šeh-in” za 800 hiljada maraka kredita. Ime firme je u međuvremenu promjenjeno u ENOL. Narednih godina isplaćivane su beskamatne pozajmice pravnim licima u LOK grupaciji, u okviru koje je poslovao i “Unis institut”, poput “Unis turista” ili  Mikrokreditne organizacije LOK.

“U većini slučajeva na preduzeće ‘Šeh-in’ odnosno ENOL, uz hipoteku na imovinu podizali su se veliki iznosi kredita uz 9 ili 10 & kamate, a ista sredstva proslijeđivala drugima u grupaciji LOK bez kamata.  S druge strane preduzeće ENOL (Šeh-in) također ima obaveze prema nekima iz LOK grupacije, npr LOK mikrokreditne organizacije, ali uz kamatnu stopu, dok im istovremeno daje beskamatne pozajmice.” (!?) navodi u svom izvještaju sudski vještak, ukazujući i na moguće pranje novca!

FUP podnosi izvještaj Tužilaštvu BPK o izvršenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv članova UO i uprave Ahmeta Hubjera, Habibe Sofović, Damira Žuge (aktuelni ministar u Vladi BPK), Faika Omerbašića, Dževade Hubjer i Amele Starhonić. Prijavljeni su i Murat Fejzić te tadašnji direktor, a sadašnji načelnik Goražda Muhamed Ramović.

Dopisima na dopise

Izvještaj Federalne uprave policije o počinjenim krivičnim djelima u procesu dokapitalizacije goraždanske firme “Šeh-in”, jasan je čak i laiku, ali navodno ne i Mirsadu Bilajcu, glavnom tužiocu Tužilaštva BPK.  Započinje procedure koje samo godinama odugovlače istragu. Evo dijela hronologije dešavanja od 2010 do 2016 godine :

–         Tužilaštvo BPK traži mišljenje Federalnog tužilaštva o pojmovima “dokapitalizacija” i “pripajanje”, pitajući istovremeno da li je nastupila zastara !? (2010.g.)

–         Federalno tužilaštvo preporučuje reviziju kapitala

–         Tužilaštvo BPK anagažuje sudskog vještaka ekonomske struke Alminu Raščić

–         FUP dostavlja izvještaj o izvršenim krivičnim djelima i izvršiocima (2011.g.)

–         Tužilaštvo BPK obustavlja istragu zanemarujući i vještačenje i prijavu FUP-a

–         FUP ulaže prigovor na obustavljanje istrage

–         Tužilaštvo prigovor odbacuje jer je (navodno) dostavljen 1 dan kasnije od roka

–         Federalno tužilaštvo nalaže Tužilaštvu BPK nalaže nova vještačenja ( 2012.g.)

–         Tužilaštvo BiH utvrđuje da ima osnova za istragu  (2014.g.)

–         Federalno tužilaštvo u dopisu tvrdi da slučaj i dokumentaciju preuzima Tužilaštvo Kantona Sarajevo

–         Tužilaštvo BPK saopštava da je predmet predalo Federalnom tužilaštvu

–         Tužilaštvo kantona Sarajevo tvrdi da im dokumentacija nikada nije dostavljena (2015.g.)

–         Federalno tužilaštvo predmet potom ponovo predaje Tužilaštvu BPK na daljnje postupanje ( 2016.g.)

–         2017.godina : predmet je i dalje “u fazi istrage”…..

Uporedo sa tobožnjom istragom tužilaštva u Goraždu, sarajevsko je tužilaštvo uspješno okončalo istragu protiv vlasnika i uprave  grupacije LOK te podiglo optužnicu protiv Nedžada Beglerovića, Ensada Karića, Alema Beganovića, Zaima Smajovića i Nedžada Muhovića zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo pranja novca. Sumnjive transkacije odvijale su se između Mikrokreditne organizacije LOK, “Unis instituta“, “Unis Toursa“, „LOK investa“ i „Unis promexa“. Dakle u pitanju su iste metode, iste firme i osobe koje su u dosluhu sa bivšom upravom preuzele firmu „Šeh-in“.

Nedostavljanjem dokumentacije sličnog slučaja u Goraždu, propuštena je prilika da sarajevsko tužilaštvo „pojača“ optužnicu protiv navedenih, no za Tužilaštvo BPK važno je bilo da od istrage sačuva goraždanski „kadar“.

zurnal.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.