Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in /var/www/wp-content/plugins/af-companion/inc/demo-importer.php on line 78
(FOTO) DOVOM U TURBETU NAJVEĆEG ČAJNIČKOG VAKIFA OBILJEŽENA 450. GODIŠNJICA DŽAMIJE SINAN– BEGA BOLJANIĆA – Goražde na jednom mjestu.

(FOTO) DOVOM U TURBETU NAJVEĆEG ČAJNIČKOG VAKIFA OBILJEŽENA 450. GODIŠNJICA DŽAMIJE SINAN– BEGA BOLJANIĆA

Džamija Sinan – bega Boljanića, koji je nakon njene izgradnje dobio i titulu paše, obnavlja se zahvaljujući finansijskoj podršci Generalne direkcije vakufa Turske

Učenjem Jasina u kompleksu džamije, ali i u ostalim džematima na području MIZ Čajniče, obilježena je 450. godišnjica džamije Sinan – bega Boljanića u Čajniču.

Dovu u turbetu, u kojem su smješteni mezari najvećeg čajničkog vakifa i njegove supruge Šemse, proučili su goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, glavni imam MIZ Čajniče Avdo ef. Šišić, predsjednica MIZ Čajniče Anera Zagrljača i grupa džematlija. Obnova džamije, njenog harema i dva turbeta, započeta je prije četiri godine.

– Džamija je porušena u ratu, 1992. godine, kada su svi njeni fragmenti uklonjeni, odvučeni odavde, a ovdje je bio napravljen parking. Hvala Allahu, mi danas imamo priliku da ugradimo sebe u njenu obnovu. 2016. je počela njena obnova, nije sve išlo planiranom brzinom, malo se kasnilo s radovima iz tehničkih razloga, ali nadamo se da će dogodine moći da se završe svi radovi i da se planira njeno ponovno otvorenje. Vjerujem da će tek onda moći da malo više zaživi vjerski život i povratak u Čajniče – kazao je Avdo ef. Šišić.

Džamija Sinan – bega Boljanića, koji je nakon njene izgradnje dobio i titulu paše, obnavlja se zahvaljujući finansijskoj podršci Generalne direkcije vakufa Turske. Osim vjerskog objekta u centru grada, koji je predstavljao jezgro oko kojeg je izgrađeno današnje Čajniče, Sinan – paša je izgradio i medresu, tekiju, musafirhane, brojne dućane, radionice, mostove, mlinove na Janjini, te brojne druge građevine.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: