(FOTO) BADNJEVIĆ: RESPIRATORI KOJE JE DOBILO GORAŽDE NEUPOTREBLJIVI, JEDAN NISU MOGLI NI UPALITI

Hits: 301

Oba respiratora Srebrene maline dostavljena Kantonalnoj bolnicu u Goraždu nažalost nisu upotrebljiva, a zašto je to tako tek bi se trebalo ustanoviti u narednom periodu.

“Prvi respirator koji je dopremljen u Goražde mi nismo ni vidjeli jer ga beogradska firma nije uspjela niti upaliti. Ovaj drugi smo upalili, ali je posve neispravan. Znači vrijednosti koje izbacuje su i 80 posto drugačije od onih koje zadate, odnosno tražite od uređaja. Tako da je taj uređaj neupotrebljiv”, potvrdio je i objasnio Almir Badnjević, direktor sarajevskog Verlaba, kompanije koja je trebala verificirati uređaje, ono što je direktorica Kantonalna bolnice Goražde ranije rekla.

Respirator dodjeljen kantonalnoj bolnici Goražde

“Ne samo da respiratori nisu onakvi kakvi su trebali biti nabavljeni, što smo ranije govorili, nego ne mogu izgleda koristiti niti za ono za što su predviđeni”, zaključio je direktor Verlaba.

Podsjećamo, instaliranje dva respiratora koji su dodijeljeni bolnicu u Goraždu je odgođeno nakon što je utvrđeno da jedan respirator nije ispravan, a direktorica bolnice Nermina Kamenica kasnije je za naš portal potvrdila da ne radi ni drugi.

Specifikacije respiratora

Kompanija iz Beograda “Profesional Medic” putem svoje sestrinske firme “Dre Medical” iz Sarajeva jutros je trebala početi besplatno postavljanje i instalaciju respiratora čija je nabavka predmet istrage u Tužilaštvu BiH. No, problemi su se javili u samom startu.

Respiratori su preko firme Srebrena malina u BiH stigli u aprilu, a do danas su stajali u magacinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.