FOTO/ ČETIRI PORODICE USREĆENE NAKON IZGRADNJE POSLOVNO-STAMBENE ZGRADE U UL. ALIJE HODŽIĆA

Hits: 3164

Povodom završetka radova na izgradnji poslovno-stambene zgrade u ul. Alije Hodžića br. 2. danas je organizovana prigodna svečanost. Ovom prilikom načelnik Općine Goražde  Muhamed Ramović uručio je ključeve stanarima koji su uselili u zgradu, koja je nakon što je iz temelja srušena, ponovno izgrađena i zaista predstavlja jedan reprezentativan objekat u gradu. Radovi su izvršeni prvenstveno zbog toga što je raniji objekat bio u zaista lošem stanju i postojala je mogućnost rušenja objekata čime je bila ugrožena sigurnost stanara koji tu stanuju.

Završetkom radova na izgradnji pomenute zgrade obezbjeđena su četiri nove stambene jedinice i pet poslovnih prostora.

Ukupna vrijednost projekta je 200.000,00 KM, za koji su sredstva zajednički obezbijedili Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Goražde, a izvođač radova je bila firma GP Drina.

O samom Projektu rekonstrukcije zgrade u izjavi za medije govorio je načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović: ”Jedna posebna radost za nas sve u Općini,  za naše 4 porodice, kao i naše osobe koje se bave sa biznisom i evo cijelu zgradu u potpunosti smo izgradili. Jako smo sretni. Ovo smo trebali i ranije završiti, međutim, čekali smo i donaciju sa viših nivoa i dobili smo donaciju 100.000,00 KM od Federalnog ministarstva za raseljena lica. I mi također smo sufiinansirali sa 100. 000,00 KM tako da ukupna vrijednost ovog projekta je oko 200.000,00 KM.

Zaista smo sretni zbog ovih porodica koje su zbog rata živjeli u nikakvim uslovima, borili se, iseljavali se, vraćali se, a onda su od septembra u potpunosti iselili jer smo radili zgradu, srušili i onda izgradili novu sa novim temeljima i sve ono što vidite, jedna savremena zgrada urađena po propisu i po projektu. Ono što moram naglasiti jeste da su ove porodice toliko skromne, nisu tražile naknadu ni za plaćanje kirije, oni su se sami snašli kod svoje djece, rodbine, tako da su nam i s te strane jedno olakšanje  napravili.

Također smo imali sporazum sa našim obrtnicima koji svoje radnje imaju u prizemlju gdje su i oni sufinansirali projekat i imamo danas mnogo bolje uslove i imamo u prizemlju 5 naših sugrađana koji se bave biznisom. Evo i oni su počeli sa radom  tako da smo jako sretni zbog toga.”

Ovo je posebno radostan dan za stanare zgrade naglašava Fata Uglješa, jedan od stanara u pomenutoj zgradi: ”Željela bih ovom prilikom da se zahvalim  gosp. Načelniku, njegovom pomoćniku Enveru Adžemu, GP Drina koja je izvodila radove, Nedimu Džiku , gosp. Šalu i svim njihovim radnicima koji su ovdje radili i svom građanstvu  koje je učestvovalo u ovom projektu, a posebno TV Goražde. Ovo nam puno znači, produžilo nam je život. ”

Svoje oduševljenje nije krila ni Murtija Rašidović: ”Ovo mi je najsretniji dan danas, što smo uselili u svoje stanove. Prezadovoljna sam , hvala svima.”

Gorazde Portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.