(FOTO) DAN RIJEKE DRINE: GORAŽDANI ČISTILI PRIOBALJE DRINE I UŽIVALI U UKUSNOJ RIBLJOJ ČORBI!

Hits: 184

Goraždani su danas simbolično obilježili 22. mart, Svjetski dan voda koji se obilježava i kao Dan rijeke Drine.

Uprkos snježnim padavinama i niskim temperaturama organizirali su akciju čišćenja priobalja.

Na ovaj način željeli su skrenuti pažnju na značaj očuvanja čistoće rijeke i njenih obala.

U akciji su učestvovali građani Goražda, predstavnici Gradske uprave, javnih ustanova, škola, udruženja i organizacija koji su istakli da postoji mnogo primjera koji ukazuju na nedovoljno razvijenu svijest o potrebi očuvanja rijeke te da svako može i treba učiniti više za čistiju i zdraviju okolinu.

Akcija je obuhvatila čišćenje priobalja rijeke Drine na lokacijama od Gun-Gor parka do Moto-kluba Goražde, Iransko šetalište, Omladinsku ulicu, ulicu Ibrahima Čelika, te priobalje Drine u naselju Vitkovi.

“Okupili smo se kako bi dali značaj rijeci Drini i ukazali na značaj vode, da osvijestimo sve građane i buduće generacije, da svi znamo koje bogatstvo imamo i na koji način trebamo to da cijenimo, njegujemo, da se hvalimo i ponosimo. Nismo dovoljno svjesni, imamo bezbroj deponija oko Drine i u tom smislu želimo poslati poruku da svi možemo učiniti više i biti bolji ljudi, jer ovo je bogatstvo, a njegovim skrnavljenjem možemo dovesti u pitanje život na zemlji”, kaže Samira Drakovac, iz Gradske uprave Goražde.

Po okončanju akcije, svi učesnici u kampu Moto -kluba Goražde na obali Drine uživali su u gastronomskim specijalitetima – ribljoj čorbi koju tradicionalno priprema Ismet Borovina, a ove godine u pripremi različitih specijaliteta pomogli su i učenici Srednje stručne škole “Džemal Bijedić”.

gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.