(FOTO) DAN ŠEHIDA U GORAŽDU: RODITELJI BORACA KOJI SU DALI ŽIVOT ZA BIH ŽIVE OD 73 KM

Hits: 76

Porodice šehida, njihovi najbliži, zvaničnici Kantona i grada Goražde te predstavnici Muftijstva obišli su mezarja i šehitluke u ovom gradu obilježavajući tako dan Dan šehida, drugi dan Ramazanskog Bajrama.

Cvijeće je položeno na mezarja u Glamoču, Omeđku, Baćcima i Kolijevkama, a pred duše šehida proučena je dova.

“Obilježavanje dana šehida protiče na nivou cijele države BIH, u našem kantonu nema većih okupljanja. Žao nam je što je zbog aktuelne situacije odgođeno centralno obilježavanje upravo u našem kantonu gdje je trebalo ovaj put da se okupe iz svih gradova i kantona u FBIH. Poruke su da trebamo trajno čuvati sjećanje na ljude koji su položili živote za ovu državu, neka to ne bude samo ovaj dan, već svaki dan u kojem trebamo biti svjesni da smo i mi i vlasti i svi građani ovdje danas i uživamo slobodu zahvaljujući njihovoj žrtvi”, poručio je Admir Osmanspahić, predsjednik Organizacije porodica šehida I poginulih boraca Goražda.

Skoro tri decenije od agresije na BIH dug prema šehidima koji su položili živote za njenu slobodu nije ispunjen.

“Još uvijek imamo porodica šehida koje su na rubu egzistencije. Samo jedan primjer gdje roditelj šehida, poginulog borca ima minimalno primanje od 73 KM, za dijete koje je položilo svoj život, sve govori. Supruge imaju mizerna primanja jer su djeca većinom izašla iz prava, prestala da se školuju, tako da je to za mnoge od njih puko preživljavanje. Sva djeca nisu zaposlena, preko 9.000 na nivou FBIH, a u našem kantonu prema zadnjim podacima 76 djece nezaposlenih među njima ivisokoobrazovani kadrovi”, kaže Osmanspahić.

Dug prema šehidima i kultura sjećanja su obaveze od kojih nikada ne bi smjeli odustati, mišljenja je i goraždanski muftija Remziaj efendija Pitić.

U džamiji Kajseriji pred duše šehida pručena je i hatma dova.

klix.ba / gorazdeportal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.